Minister Asscher geeft groen licht voor sectorplan Basisonderwijs en ICT

De sectorplannen voor het basisonderwijs en de ICT-sector zijn goedgekeurd. € 11 miljoen wordt uitgetrokken voor het onderwijsplan en € 5 miljoen voor de ICT-sector. De sectoren zelf leggen ongeveer hetzelfde bedrag bij.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit vandaag bekendgemaakt. Tot eind mei kunnen nieuwe sectorplannen worden ingediend.

Het aantal leerlingen in het basisonderwijs neemt af, waardoor afgestudeerden van de pabo steeds vaker werkloos zijn. De verwachting is echter dat vanaf 2016 een lerarentekort dreigt door de vergrijzing. Minister Asscher vindt het belangrijk dat goed opgeleide jonge leerkrachten behouden blijven voor het onderwijs om het tekort op te vangen. In de ICT-sector is in de komende jaren behoefte aan nieuwe en gekwalificeerde medewerkers die goed kunnen inspelen op de voortdurende ontwikkelingen in de nieuwe technologie.

Het kabinet heeft in totaal € 600 miljoen uitgetrokken voor maatregelen van werkgevers en vakbonden die ervoor zorgen dat met ontslag bedreigde werknemers aan de slag kunnen blijven of elders een nieuwe baan vinden. ‘We willen niet wachten totdat de economie weer volop groeit en de werkloosheid uiteindelijk daalt, maar doen er nu alles aan om mensen aan de slag te krijgen of aan het werk te houden’ aldus Asscher.

Maatregelen in het Primair Onderwijs:

  • Extra instroom van 840 jonge werkloze leerkrachten door bijvoorbeeld in te zetten als klassenassistent of in tweetallen voor de klas.
  • Instroom van 560 jonge leerkrachten door uitstroom van oudere leerkrachten of andere taken die oudere leerkrachten krijgen.
  • 800 met ontslag bedreigde leerkrachten in krimpgebieden, elders aan de slag krijgen.

Maatregelen in de ICT-sector:

  • 500 extra leerwerkplekken op MBO niveau.
  • Aanvullende scholing voor 200 leerlingen, naast de reguliere opleiding op MBO of HBO niveau, met garantie op een contract bij een werkgever.
  • Begeleiding van werk naar werk van 200 werknemers binnen de ICT sector.
  • Loopbaanbegeleiding van 300 werknemers.
  • Scholing van 2500 werknemers om kennis en vaardigheden op peil te houden.