Nederlands succes op Hannover Messe

In het bijzijn van Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het Nederlandse onderzoeksinstituut ASTRON (Nederlands Instituut voor Radio Astronomie) een contract gesloten met de Duitse universiteiten van Hamburg en Bielefeld. Door het sluiten van het contract, met een waarde van meer dan een miljoen euro, zal ASTRON een nieuwe radiostelescoop in Duitsland gaan bouwen.

Dit station wordt onderdeel van de internationale LOFAR radiotelescoop, een grote research infrastructuur waarbij meerdere  stations in Europa op het zelfde netwerk zijn aangesloten om zo onderzoek te doen naar het prille begin van het heelal.De productie van de antennes en geavanceerde elektronica voor het LOFAR-station wordt uitbesteed aan de industrie in Noord-Nederland. Het belang van het nieuwe Duitse LOFAR-station is dat LOFAR nog beter in staat zal zijn om details in hemelobjecten in beeld te brengen. Daarvoor zijn stations nodig op grotere afstanden van het centrale LOFAR-gebied, dat zich in Nederland bij Dwingeloo bevindt.

Ook succes voor duurzame mode in Hannover

Staatssecretaris Dekker ondertekende samen met 8 Nederlandse private partijen, Amsterdam Fashion Academy, Elementum, Mud Jeans, MYoMY Bags, OATshoes, ReWrap, Studio JUX  en Studio Elsien Gringhuis het convenant Dutch Eco Design. Door het tekenen van het convenant beogen de Nederlandse partijen de onderlinge handelsrelatie op het gebied van duurzame mode tussen Nederland en Duitsland te versterken. Dit gebeurt, in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, via economische diplomatie, beursdeelname en samenwerking tussen Nederlandse en Duitse kennisinstellingen op het thema van duurzame mode en technisch textiel.

"Nederland sterk vertegenwoordigd in Hannover"

Dekker: "Het is mooi om te zien dat door de aanwezigheid van Nederland als gastland op de Hannover Messe zulke resultaten worden geboekt. Nederland wordt hier sterk vertegenwoordigd door de Nederlandse kennisinstituten, de drie technische universiteiten en het Nederlandse bedrijfsleven. De gesloten overeenkomsten laten het belang zien van samenwerking, tussen Nederlandse bedrijven, maar ook tussen een Nederlandse kennisinstelling als ASTRON en in dit geval de twee Duitse universiteiten. Kennis en innovatie hoort bij Nederland en ik ben trots op hoe we dit laten zien hier in Hannover."

De Hannover Messe is de grootste industriële beurs ter wereld.