Minister kandidaat co-voorzitter van wereldwijd forum

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is door de OESO voorgedragen voor het co-voorzitterschap van het Global Partnership for Effective Development Cooperation. De minister wil in die rol een nieuwe impuls geven aan het mondiale debat over ontwikkelingssamenwerking. Haar agenda voor hulp, handel en investeringen is daarbij leidend.

Minister Ploumen: ‘Nederland loopt voorop in het aanpassen van ontwikkelingssamenwerking aan de nieuwe mondiale verhoudingen. Handel en investeringen, geldovermakingen en eigen belastinginkomsten zijn een steeds belangrijkere bron voor de ontwikkeling en economische groei die we in veel lage- en middeninkomenslanden zien. De uitdaging is hoe we die effectief inzetten tegen ongelijkheid en armoede. Dat vraagt om nieuwe strategieën en samenwerkingsvormen’.

De bewindsvrouw wil belangrijke spelers, zoals China en Qatar, meer betrekken bij de discussie over duurzame ontwikkeling, ongelijkheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien vindt ze het van groot belang dat de private sector en het maatschappelijk middenveld direct meepraten. ‘Grotere betrokkenheid van opkomende landen, internationale ondernemingen én ngo’s zal leiden tot meer duurzame ontwikkeling. Niet met de rug naar elkaar dus, maar mét elkaar, ieder vanuit z’n eigen rol,’ aldus Ploumen.

Op 15 en 16 april vindt in Mexico City een High Level Meeting  plaats. Minister Ploumen zal daar officieel worden benoemd tot co-voorzitter. Dan zal ook duidelijk worden wie haar twee collega co-voorzitters worden. Het mondiale partnerschap bouwt voort op afspraken die zijn gemaakt in onder meer Parijs (2005), Accra (2008) en Busan (2011). Het platform brengt overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven bijeen. 161 landen en 54 organisaties zijn lid.