Timmermans haalt banden aan met Japan

Nederland en Japan gaan bekijken hoe in de toekomst op politiek en economisch gebied nog nauwer samengewerkt kan worden. Dat spraken minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Japanse ambtsgenoot Kishida af. 

Op gebieden zoals mensenrechten, internationaal recht, energie, land- en tuinbouw liggen er genoeg mogelijkheden om meer samen te doen. ‘Het meest actuele voorbeeld is de kassenbouw’, stelt Timmermans. ‘ Speciaal voor de regio Fukushima, getroffen door de tsunami en het ongeluk met de kernreactor, worden momenteel door Nederlanders glastuinbouwprojecten ontwikkeld. Dat soort samenwerking willen we graag vaker zien.’

Ook als investeringsbestemming is Nederland aantrekkelijk voor Japan. ‘De Japanners zien ons als de poort naar Europa. Nauwere samenwerking kan leiden tot meer investeringen en dus tot meer werk voor BV Nederland’, vindt de minister.

Timmermans heeft tijdens het overleg met zijn ambtsgenoot Kishida aangegeven dat Nederland het waardeert dat Japan vasthoudt aan de excuses die in 1993 zijn gemaakt voor dwangprostitutie in de Tweede Wereldoorlog en dat het uitwisselingsprogramma voor Nederlandse oorlogsgetroffenen wordt voortgezet.

Ook spraken Timmermans en Kishida over de recente uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, waardoor Japan moet stoppen met de walvisvaart in het Zuidpoolgebied. ‘Het is goed dat de Japanners zich neerleggen bij deze uitspraak. Door het recht te respecteren laat Japan wederom zien een betrouwbare partner te zijn’, aldus Timmermans. Nederland pleit er al jaren voor om de walvisvangst te beëindigen.

In het gesprek verwelkomde Timmermans verder de Japanse voornemens tot een grotere bijdrage aan internationale vrede en veiligheid.

Timmermans woonde in Hiroshima een vergadering van het NPDI bij. Dit Non-Proliferation and Disarmament Initiative is een groep van twaalf landen die gezamenlijk, met praktische stappen, nucleaire ontwapening en non-proliferatie bevordert.