Toespraak premier Rutte over Koningsdag 2014

Toespraak van Minister-president Rutte over Koningsdag op 26 april 2014.

Al meer dan 120 jaar is de verjaardag van ons staatshoofd een feest van en voor iedereen in Nederland. Deze eerste Koningsdag staat dus in een lange traditie.

Gisteren hadden we al die prachtige Koningsspelen, waaraan ongeveer 5500 scholen en 1,1 miljoen kinderen meededen. En vandaag kleurt het land helemaal oranje. De Oranjebitter en de oranje tompoezen staan klaar. De zolderopruiming staat alweer uitgestald op straat. En overal is er muziek en gezelligheid. Alle ingrediënten voor een prachtige dag.

In Amstelveen en De Rijp is het vandaag extra feestelijk, want daar viert Koning Willem-Alexander deze Koningsdag, samen met zijn familie. Ik wens de Koninklijke Familie en iedereen langs de route graag een heel plezierige dag toe.

En natuurlijk wil ik de Koning namens ons allemaal alvast van harte feliciteren met zijn 47e verjaardag morgen. Tegen u, de rest van Nederland, wil ik alleen maar zeggen: geniet vandaag van die prachtige en unieke oranje traditie en laten we er met zijn allen een mooi feest van maken. Heel veel plezier!