Postennetwerk Buitenlandse Zaken wordt aangepast aan veranderende omstandigheden

De vijf consulaten-generaal in München, Milaan, Antwerpen, Chicago en Osaka blijven open, de post van de ‘laptopdiplomaat’ in Erbil (Koerdisch Irak) wordt opgewaardeerd tot een consulaat-generaal. Dat zijn de opvallendste onderdelen in een brief die minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede kamer stuurt over de uitvoering van de motie Sjoerdsma. Die motie zorgt ervoor dat er 20 miljoen euro minder kan worden bezuinigd op het postennetwerk.

Minister Timmermans vindt het Nederlandse netwerk van ambassades en consulaten-generaal cruciaal voor de veiligheids- en handelsbelangen van Nederland wereldwijd: 'Omdat de ontwikkelingen in de wereld steeds sneller gaan, wil ik onze posten kunnen op- en afschalen als het Nederlands belang in het buitenland daarom vraagt. Door de vermindering van het bezuinigingsbedrag is het nu mogelijk om de eerder aangekondigde sluiting van de vijf consulaten-generaal in München, Milaan, Antwerpen, Chicago en Osaka niet door te zetten.'

Bijdrage aan werkgelegenheid

De vijf posten worden wel afgeslankt, vooral door de consulaire taken te beperken: alleen hulp aan Nederlanders in noodsituaties blijft bestaan. Alle andere consulaire taken verdwijnen. Daarmee wordt handels- en investeringsbevordering de voornaamste taak. De consulaten-generaal kunnen daarmee een bijdrage blijven leveren aan de werkgelegenheid in Nederland als gevolg van export en buitenlandse investeringen in ons land. Een derde van de Nederlandse banen komen zijn het gevolg van de export, een-zesde deel van de Nederlandse banen zijn het gevolg van buitenlandse ondernemers die zich in Nederland  vestigen.

Een verschuiving van budgetten binnen het postennetwerk levert een verdere bijdrage aan de flexibiliteit. Ten behoeve van de inzet in opkomende markten, instabiele regio’s nabij Europa en waar nodig kleine posten, wordt het netwerk aangepast: minder activiteiten in Europa en OS-landen, grote posten kleiner met behoud van de behartiging van de economische belangen.

Kantoor laptopdiplomaat wordt consulaat-generaal

Het kantoor van de ‘laptopdiplomaat’ in Erbil wordt opgewaardeerd tot consulaat-generaal. Een pilot heeft afgelopen twee jaar uitgewezen dat economische diplomatie in dit deel van Irak zijn nut heeft bewezen, daar komt nu bij dat Iraakse handelspartners die zaken willen doen in Nederland een visum kunnen aanvragen via het consulaat-generaal.