Toespraak Rutte bij opening Europese Investeringsbank in Nederland

Toespraak van minister-president Rutte bij de opening van de Nederlandse vestiging van de Europese Investeringsbank in Amsterdam op 15 mei 2014.

Mijnheer Hoyer, mijnheer Van Ballekom, dames en heren,

Hoe goed getimed kan een opening zijn? We zitten midden in een Europese verkiezingscampagne die in de kern gaat over de vraag hoe de fundamenten onder de Europese economie te versterken en zo de welvaart van mensen te vergroten. Dus over groei en banen. En laat dat nu precies de missie zijn waaraan de Europese investeringsbank sinds de oprichting in 1958 werkt. Dat gebeurt, zoals het een triple A-instelling betaamt, steeds vanuit de koele en nuchtere cijfers. Uniek aan de Europese Investeringsbank is de focus op de lange-termijnfinanciering van projecten die in de markt minder gemakkelijk aan geld komen. Maar alleen projecten met toegevoegde waarde en een verantwoord risicoprofiel komen in aanmerking voor financiering. Een ‘go’ van de EIB is daarmee ook meteen een soort kwaliteitskeurmerk is voor andere investeerders. En dat maakt deze instelling natuurlijk des te effectiever.

Ook in Nederland doen we daar sinds jaar en dag ons voordeel mee. Het meest zichtbaar in de hoek van infrastructuur. De positie van Nederland als poort naar Europa is in de loop der jaren onmiskenbaar sterker geworden door projecten die deels met geld van de EIB tot stand zijn gekomen. Ik noem de Tweede Maasvlakte, de hoge kwaliteit van ons snelwegennet, de Polderbaan en het nieuwe bagage-afhandelingssysteem op Schiphol. Die logistieke hardware is natuurlijk fundamenteel voor onze open en internationale economie en voor de positie van Nederland in Europa en de wereld. En u begrijpt: wij blijven in de toekomst graag op de betrokkenheid van de EIB rekenen.

Daarnaast levert de EIB een belangrijke bijdrage aan de software van onze economie - aan onze kenniseconomie en de innovatiekracht van ons land. Bijvoorbeeld door te investeren in universitaire medische instellingen en onderzoekscentra. Daarnet nog is er een overeenkomst getekend met de universiteiten van Rotterdam, Leiden en Delft. Samen gaan zij met geld van de EIB een instituut van de grond tillen waar 600 kankerpatiënten per jaar behandeld kunnen worden met protontherapie. Het eerste in zijn soort in ons land.

En wat ik echt heel belangrijk en positief vind: In toenemende mate investeert de EIB ook in het innovatieve midden- en kleinbedrijf, in nauwe samenwerking met de Nederlandse banken. Van de 7 miljard euro die de EIB de laatste vijf jaar investeerde in Nederlandse projecten ging 40 procent naar het MKB. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is, want het MKB is de kurk waar onze economie op drijft en de belangrijkste bron van werkgelegenheid. En juist voor deze bedrijven is het tijdens de crisis lastiger geworden om hun financiering rond te krijgen. Het wegnemen van die bottle necks is een opgave die we de komende jaren samen te lijf moeten en ook daarvoor is en blijft de betrokkenheid van de EIB heel hard nodig.

Kort en goed sta ik hier dus wel met hoge verwachtingen. De lidstaten van de EU hebben vorig jaar niet voor niets de leencapaciteit van de EIB verhoogd. Nu de Europese economieën langzaam maar zeker weer uit het dal klimmen, moet de EIB zijn rol als aanjager van groei meer dan ooit waarmaken. Ook in Nederland.

Ik heb daar vertrouwen in. Want de opening van dit kantoor laat zien dat de EIB gelooft in de potentie van de Nederlandse economie en ook dat het tijd wordt om in ons land over te schakelen naar een hogere versnelling. Die grotere rol van de EIB in de Nederlandse economie is al langer meer dan welkom, zowel bij bedrijven als bij de overheid. Tegelijkertijd weet ik dat in EIB-kringen wel eens de vraag is gesteld waar toch al die aanvragen uit Nederland bleven. Maar dat probleem lossen we vandaag op. De EIB is vanaf nu aanwezig in het hart van ons financiële centrum en dat maakt het veel makkelijker om elkaar te vinden en geen kansen meer te missen. Te beginnen direct na deze bijeenkomst, tijdens een business seminar waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten en waar ongetwijfeld nieuwe zakelijke deals uit voortkomen.

Dames en heren, als vertegenwoordiger van de medeaandeelhouder van de Europese Investeringsbank, de Nederlandse staat, heet ik de EIB van harte welkom thuis in Amsterdam. Dit kantoor is goed nieuws voor de Nederlandse economie, maar de uitstraling van deze bijeenkomst is breder. Al meer dan 45 jaar laat de EIB als gezamenlijke instelling van alle Europese lidstaten zien hoe lonend economische samenwerking kan zijn. Ik vind dat een mooi en positief signaal zo vlak voor de Europese verkiezingen en die perfecte timing belooft veel voor u uw aanwezigheid in ons land. Heel veel succes met alles wat u hier gaat ondernemen. En u kunt op ons rekenen om er samen een groot succes van te maken.

Dank u wel.