Minister Hennis bezoekt Israël

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bezoekt tot en met morgen Israël. Doel daarvan is het markeren van de goede betrekkingen met Israël op het gebied van Defensie. Hennis arriveerde gisteren.

Vanmorgen sprak zij met haar ambtgenoot minister Moshe Ya’alon over de lopende militaire samenwerking.

Beide Defensieministers ondertekenden een verklaring dat zij streven naar afspraken over de status van ingezette militairen en over uitvoeringsaspecten, zoals de financiën.

4 missies

Aansluitend ontmoette minister Hennis-Plasschaert een aantal Nederlandse militairen die actief zijn in de regio. Nederland levert in het gebied personeel voor 4 missies:

  • United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO);
  • United States Security Coordinator (USSC);
  • Multinational Force and Observerers (MFO) en
  • United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF).

Aan de orde kwamen onder meer het belang van de missies, de veiligheid en de samenwerking in multinationaal verband. Ook bezocht de bewindsvrouw het herdenkingscentrum Yad Vashem, legde zij een krans en tekende het gastenboek.

Samenwerking

Op dit moment werkt Nederland met Israël op een aantal gebieden samen. Zo maakt het Korps Commandotroepen dit jaar opnieuw gedurende enkele weken gebruik van Israëlische trainingsfaciliteiten. Dit gebeurde eerder in 2012. Ook is er uitwisseling van kennis:

  • over technische aspecten van op afstand bestuurbare vliegtuigen;
  • over maatregelen tegen geïmproviseerde explosieven (IED's) en
  • over cyber.

Verder is er wederzijdse deelname aan cursussen, trainingen en seminars.

De activiteiten stroken met het kabinetsbeleid ten aanzien van Israël en worden uitgevoerd binnen de internationaal erkende grenzen van beide landen.

Israel Defence Force

Morgen staan een bezoek aan het defensie-elektronicabedrijf Elbit en een vestiging van Israeli Aerospace Industries op het programma. Beide bedrijven zijn onder meer betrokken bij de productie van de F-35. Israël schaft net als Nederland ook F-35 toestellen aan.

Israël beschikt over een modern leger (Israel Defence Force) met een vredessterkte van 176.500 militairen. Het budget bedroeg vorig jaar € 10 miljard, 7% van het bruto nationaal product (BNP). Nederland besteedt momenteel 1,16% van het BNP aan Defensie.

De Israëlische landmacht beschikt over 3.500 tanks, waarvan 600 moderne Merkava III en IV. Verder telt de krijgsmacht 800 gevechtsvliegtuigen en 280 helikopters. De marine beschikt over korvetten en onderzeeboten.