Ploumen: 5 miljoen extra noodhulp voor Zuid-Sudan, kritiek op regering Juba

Nederland draagt 5 miljoen euro extra bij aan noodhulp voor de slachtoffers van de crisis in Zuid-Sudan. Een deel van het ontwikkelingsprogramma voor het land wordt opgeschort. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft dat vanmiddag in Brussel bekend gemaakt.

Minister Ploumen is geschokt over de houding van de Zuid-Sudanese regering en de rebellen. Zij lijken zich niets aan te trekken van het lot van de bevolking, ondanks een onlangs overeengekomen staakt-het-vuren gaat het vechten door: ‘De Zuid-Sudanese regering heeft wel geld voor oorlogsvoering, maar kijkt toe hoe haar eigen bevolking verhongert.’ De minister heeft een delegatie van de Zuid-Sudanese regering daar onlangs nog duidelijk op gewezen tijdens een gesprek in Washington.

Nederland geeft geen directe financiële steun aan de Zuid-Sudanese overheid, maar steunt wel programma’s waarbij de regering betrokken is. Omdat de Zuid-Sudanese regering zich onvoldoende inzet voor vrede schort Nederland de geplande steun aan een programma -waarin ook het Zuid-Sudanese ministerie van Water en Irrigatie een rol speelt- op. Ook stelt Nederland voorlopig geen nieuwe fondsen beschikbaar voor training van Zuid-Sudanese diplomaten bij instituut Clingendael. Deze maatregelen geven een duidelijk signaal aan de overheid terwijl ze de bevolking zo min mogelijk direct te raken.

Van de extra noodhulpbijdrage gaat 3 miljoen euro naar het speciale VN-noodhulpfonds voor Zuid-Sudan. Daarmee worden de noodzakelijke hulpgoederen zo snel mogelijk ter plaatst gebracht. Door het naderende regenseizoen zullen aanvoerroutes onbegaanbaar worden.

'Naast de dramatische situatie in het land zelf moet ook worden omgezien naar de 300.000 Zuid-Sudanese vluchtelingen in de buurlanden die dringend hulp nodig hebben,' aldus de minister. Vandaar haar besluit om 2 miljoen euro via de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR beschikbaar te stellen voor de opvang en ondersteuning van vluchtelingen, met name de regio Ganbela in Ethiopië.

De aanvullende Nederlandse bijdrage komt bovenop een eerder bedrag van 5 miljoen euro voor noodhulp in Zuid-Sudan en de algemene jaarlijkse bijdragen aan diverse noodhulporganisaties. Morgen wordt in Oslo op initiatief van de VN en de Noorse regering een donor conferentie voor noodhulp aan Zuid-Sudan gehouden.