Toespraak van Rutte bij de eerstesteenlegging voor de nieuwbouw Europees Octrooibureau

Korte toespraak van minister-president Mark Rutte bij de eerstesteenlegging voor de nieuwbouw van het Europees Octrooibureau op 25 juni 2014 in Rijswijk. De toespraak is in het Engels uitgesproken.

President Battistelli,
Dames en heren,

Abraham Lincoln himself schijnt ooit over het US Patent Office gezegd te hebben that it 'adds the flame of interest to the light of creativity'. Dat is natuurlijk een prachtig beeld en het is voor de volle honderd procent ook van toepassing op the European Patent Office. Octrooien zijn de smeerolie in de machinekamer van economische vernieuwing - een continu proces.  Aan de ene kant zijn daarvoor inderdaad creatieve en technische geesten nodig met maximale ruimte om out-of-the-box te denken en te experimenteren. Aan de andere kant zijn met innovatie keiharde zakelijke belangen (interests) gemoeid. Bedrijven en investeerders willen nu eenmaal rendement maken op hun euro, dollar of yen en dat is volkomen terecht. Een goed octrooistelsel zorgt ervoor dat risico en rendement met elkaar in balans blijven en daarmee is het werk van het European Patent Office nu al meer dan 40 jaar een driver for innovation en economische groei.

Het is geen toeval dat Nederland aan de wieg heeft gestaan van de Europese samenwerking op dit terrein. We waren en zijn nu eenmaal een land met veel kennisintensieve bedrijven, veel octrooiaanvragen, en een groot belang bij een goed werkende Europese markt. Twee weken geleden nog werden we blij verrast door het nieuws dat Nederland weer een plaats gestegen is op de lijst van meest innovatieve Europese economieën, van plek 4 naar 3. En ook met de octrooiaanvragen uit ons land gaat het prima. Vorig jaar zagen we een stijging met 17% naar ruim 7500 Nederlandse octrooiaanvragen bij het European Patent Office. Of om dat in perspectief te zetten: per miljoen inwoners gaat het om 129 aanvragen en daarmee doen we het bijvoorbeeld beter dan Duitsland, Japan en de Verenigde Staten.

De conclusie mag duidelijk zijn: hoe internationaler het octrooibeleid, des te beter voor ons internationale bedrijfsleven. Ook daarom ben ik zo blij dat we nu eindelijk een grote stap vooruit kunnen zetten met dat ene unitaire Europese octrooi, waarover in 2013 afspraken zijn gemaakt in EU-verband. De meeste lidstaten zijn aan boord en dat is goed nieuws voor het Europese bedrijfsleven: minder kosten, minder administratieve rompslomp en één unified patent court om geschillen te beslechten. Het heeft even geduurd, maar deze belangrijke aanbouw aan de interne markt staat nu toch echt in de steigers. Met grote dank aan het Europese Patent Office voor het uitzonderlijk goede werk dat is en wordt verricht om deze belangrijke sprong vooruit te kunnen maken.

In die zin heeft de nieuwbouw hier in Rijswijk ook een symbolische betekenis. U laat zien vertrouwen te hebben in de toekomst. U laat zien klaar te zijn voor een nieuwe fase, waarin u straks verantwoordelijk bent voor de uitvoering van dat ene Europese octrooi. Het ultra-duurzame gebouw dat hier verrijst is zelf een toonbeeld van innovatie en een bewijs van uw ambitie om wereldwijd de benchmark te blijven voor kwaliteit. En met de keuze voor een Frans-Nederlands designteam van Jean Nouvel uit Parijs en Van Dam Architecten uit Amsterdam geeft u ook nog eens heel concreet uitdrukking aan het belang van Europese samenwerking op octrooigebied.
Kortom, dit is een mooie en feestelijke dag voor veel partijen: voor het European Patent Office, voor Europa, voor het innoverende Europese bedrijfsleven en alle ondernemende universiteiten en zeker ook voor Nederland, de regio Den Haag en Rijswijk in het bijzonder. Als grootste internationale organisatie in Nederland is het Europese Patent Office al vier decennia een belangrijke pijler onder de regionale economie. Maar nog veel belangrijker: het nieuwe visitekaartje dat hier gebouwd wordt, onderstreept en versterkt het internationale karakter van de regio Den Haag. Veel dank daarvoor.
Dames en heren,

Het European Patent Office is en blijft  thuis in Nederland en thuis in de regio Den Haag en daar zijn wij blij mee. Ik wens iedereen, architecten, bouwers en alle medewerkers heel veel succes in de komende jaren. En wie weet zien we elkaar zo'n 25.000 nieuwe Nederlandse patentaanvragen verder, als het nieuwe gebouw in 2017 wordt opgeleverd.

Dank u wel.