Nederland heeft derde 'Shelter City' voor mensenrechtenverdedigers

Naast Den Haag en Middelburg is nu ook Nijmegen een veilige haven voor mensenrechtenverdedigers. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is verheugd dat er nu 3 steden zijn die meedoen aan het project 'Shelter City'. 'Dankzij dit project kunnen mensenrechtenverdedigers 3 maanden op adem komen, zodat ze hun werk daarna nog beter kunnen doen. Het is mooi dat ook de gemeente Nijmegen hier aan wil bijdragen', aldus Timmermans.

Een Shelter City biedt één of meer mensenrechtenverdedigers de gelegenheid om 3 maanden in Nederland te verblijven. Ze kunnen hier hun netwerk uitbreiden en trainingen volgen. De mensenrechtenverdedigers dragen ook vaak bij aan het maatschappelijk debat, door bijeenkomsten en debatten te organiseren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken draagt vanuit het Mensenrechtenfonds € 500.000 bij om de komst van de mensenrechtenverdedigers de komende 3 jaar te bekostigen. Ook de betrokken gemeenten en de maatschappelijke organisatie Justitia et Pax leveren een bijdrage.

Timmermans vindt het van groot belang dat mensenrechtenverdedigers even tot rust kunnen komen. 'Het zijn vastberaden individuen die wereldwijd het verschil maken. Maar het verbeteren van de mensenrechtensituatie is vaak een zaak van lange adem. Na een pauze kunnen ze met nieuwe energie, ideeën en ervaring hun belangrijke werk voortzetten.'

In 2013 werden in totaal 4 mensenrechtenverdedigers opgevangen in Nederland. Dit jaar staat de teller tot nu toe op 3. Besloten is het project uit te breiden, zodat er straks ruimte komt voor de opvang van 10 mensenrechtenverdedigers per jaar. Nijmegen draagt eraan bij om dit mogelijk te maken.