Meer duidelijkheid voor bewoners bij hoogspanningslijnen

Bewoners van bijna 370 woningen krijgen 3 juli 2014 het bericht dat hun woning vanaf 2017 door de overheid kan worden gekocht, omdat deze recht onder een hoogspanningslijn staat. De bewoners hebben hierover een brief gekregen van minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Het kabinet besloot vorig jaar dat het bestaande hoogspanningslijnen in de buurt van woningen gedeeltelijk onder de grond wil brengen. Waar dat niet mogelijk is en woningen recht onder de hoogspanningslijnen staan, kunnen bewoners zich laten uitkopen. De uitkoop is vrijwillig, bewoners zijn niet verplicht aan de regeling mee te doen. Het afgelopen jaar is samen met gemeenten bekeken welke woningen precies in aanmerking komen voor de uitkoop. Dit is nu van vrijwel alle woningen bekend.

Positie van hoogspanningslijnen

Voor 2005 werd er bij de ontwikkeling van woningbouw in mindere mate rekening gehouden met de positie van hoogspanningslijnen. Tegenwoordig wordt dit wel gedaan: bij het bepalen van de route van nieuwe hoogspanningslijnen worden woningen zoveel mogelijk vermeden.

Op meerdere plaatsen in Nederland is er daardoor een duidelijk verschil ontstaan tussen de afstand tot woningen bij nieuwe en al bestaande hoogspanningslijnen. Dit verschil wil het kabinet verkleinen. Daarom worden de hoogspanningslijnen voor zover mogelijk vanaf 2017 onder de grond gebracht.

Bij hoogspanningslijnen van 220/380 kilovolt (kV) is dit technisch niet mogelijk. Bewoners die recht onder deze lijnen wonen kunnen zich daarom laten uitkopen. Ook enkele woningen in dunbevolkte gebieden onder hoogspanningslijnen van 50/110/150 kV krijgen het aanbod om te worden uitgekocht. Dit brengt minder kosten met zich mee dan de lijnen onder de grond te brengen.

Er is in Nederland nergens sprake van een onveilige gezondheidssituatie bij hoogspanningslijnen.