Handelsmissie Zuid-Afrika: kansen voor Nederlandse bedrijven

De handelsmissie naar Zuid-Afrika onder leiding van minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kan op enthousiaste belangstelling rekenen van ondernemers en investeerders. Met haar mee reizen 50 Nederlandse bedrijven uit de sectoren Agrifood, Creatieve Industrie, Life-Sciences & Health, en Transport & Logistiek. Nog eens 40 Nederlandse bedrijven nemen deel aan de expo 'Department of Design' als onderdeel van Cape Town World Design Capital 2014. Ploumen verwacht dat haar bezoek, samen met bedrijven zoals Philips, Royal Haskoning DHV, Van Oord Dredging en IHC Merwede, aanzienlijke contracten gaat opleveren.

Zuid-Afrika is voor Nederland veruit de belangrijkste markt in Afrika. Sinds 2009 wordt onze ontwikkelingshulp hier afgebouwd en omgezet in intensievere handelsrelaties. Volgens Ploumen is de jarenlange ontwikkelingsrelatie met Zuid-Afrika een goede basis. 'De ontwikkelingssamenwerking wordt afgebouwd, maar dient wel als basis voor toekomstige handelsrelaties. Dit biedt Nederlandse bedrijven een voordeel. Tegelijkertijd kan Zuid-Afrika veel baat hebben bij onze kennis over deze sectoren.'

Volgens Ploumen heeft Zuid-Afrika een goede economische en financiële infrastructuur, is de zakencultuur enigszins met die van ons vergelijkbaar en scoort het land hoog op de Doing Business Index van de Wereldbank. 'De Zuid-Afrikaanse overheid heeft ambitieuze programma's opgezet op het gebied van infrastructuur, duurzame energie, transport en verduurzaming van de landbouw. Dat biedt volop kansen voor Nederlandse bedrijven', aldus Ploumen.

Vandaag is de handelsmissie in Kaapstad. Daar staat de expo 'Department of Design' centraal. Hier heeft de minister tevens een ontmoeting met Desmond Tutu. Ook opent Ploumen een voetbalveldje van de KNVB WorldCoaches. Op de werf van Damen Shipyards opent de minister een nieuwe hangar en reikt ze certificaten uit aan medewerkers die de interne opleiding tot lasser succesvol hebben afgerond.

Na de handelsmissie in Zuid-Afrika reist minister Ploumen met 30 Nederlandse bedrijven naar Angola.