Leidraad als handvat voor geïntegreerde samenwerking bij missies

Ervaringen in onder meer Afghanistan, Bosnië, Irak en Kosovo leerden dat hedendaagse crises buitengewoon complex zijn en vele oorzaken kennen. Een aanpak is alleen effectief als Nederland op meerdere terreinen samenwerkt. Het gaat dan om defensie, diplomatie, handel, justitie, ontwikkelingssamenwerking en politie. Dit inzicht is niet nieuw, maar een praktisch instrument met opgedane kennis en kunde over de geïntegreerde benadering ontbrak. Nu is het er wel.

Het is de Leidraad Geïntegreerde Benadering, vandaag gepresenteerd in het The Hague Institute for Global Justice. Doel van het document is dat Nederland bij gezamenlijke inzet langdurig effect bereikt. De leidraad bevat ook een stappenplan. Dat moet helpen een gezamenlijke aanpak in de praktijk goed uit te voeren.

Fragiele staten

Het document dient als handvat. Het is bruikbaar bij geïntegreerde inzet, waarbij Nederland een rol speelt om veiligheid en stabiliteit te brengen in fragiele staten en conflictgebieden. De leidraad is opgesteld door de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie.

Logische momenten

"Elk departement had en heeft zijn eigen processen", legt luitenant-kolonel Bjorn de Heer van civiel-militaire samenwerking uit. "Met deze leidraad beogen we onder meer de belangrijkste en meest logische momenten te onderkennen waar het cruciaal is dat je die samen doet met de betrokken partijen. We hebben met de leidraad een belangrijke stap gemaakt door de gedachten over de geïntegreerde benadering op papier te zetten. Nu moeten we het daadwerkelijk gaan doen. Dat vereist wederzijds commitment."

Volgens De Heer is het niet alleen een ambitie van alle partners, maar bovenal een noodzaak om geïntegreerd te werken waarbij alle partijen zich continu verbeteren.