Timmermans kijkt voetbal met Arabische ambassadeurs

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) kijkt woensdagavond samen met Arabische ambassadeurs in Den Haag naar de halve finale van het WK voetbal. De minister komt met de ambassadeurs bijeen voor een iftar, de maaltijd waarmee moslims bij zonsondergang het vasten breken tijdens de Ramadan.

Op uitnodiging van Timmermans komt een veertiental afgevaardigden bijeen in Den Haag. 'In deze tijd die - zeker in de Arabische regio - gekenmerkt wordt door diverse conflicten is het cruciaal dat we elkaar opzoeken en blijven investeren in wederzijds respect', aldus Timmermans. 'Het gezamenlijk breken van het vasten draagt bij aan meer begrip en toenadering.'

Toevallig valt de vastenmaand dit jaar samen met het WK. 'De Ramadan is een maand van liefdadigheid en bezinning. Net als de Ramadan schept sport een gemeenschappelijke band. In die zin passen een iftar en voetbal goed bij elkaar', aldus de minister.

De iftar is een ongedwongen samenzijn, waar geen formeel overleg wordt gevoerd. 'Een iftar kan net als sport drempelverlagend werken. We bespreken vanavond geen zaken, maar weten elkaar zo weer gemakkelijker te vinden als het nodig is', zegt Timmermans.

De avond past in Timmermans' nieuwe strategie om voetbal vaker in te zetten als gereedschap voor de diplomaat. 'Ik doe niet alleen zelf aan voetbaldiplomatie, ambassades zetten zich ook in. Op tal van plaatsen in de wereld kijken Nederlanders samen met andere sportliefhebbers naar wedstrijden van Oranje. Dat schept een band, waar je later op terug kunt vallen', aldus de minister. 'Ik merkte dat ook afgelopen dagen weer tijdens mijn bezoek aan Mali en Senegal, waar gesprekken begonnen en eindigden met de geweldige prestaties van Oranje op het WK.'