Beantwoording Kamervragen over situatie Aruba

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties enminister-president Rutte schetsen in reactie op Kamervragen de gang van zakendie heeft geleid tot het verzoek van de Rijksministerraad aan de Gouverneur vanAruba voor het doen van een onderzoek naar de realiteit van de begroting 2014 ende meerjarenbegroting vanwege de toenemende zorg over de houdbaarheid van deoverheidsfinanciën van Aruba.

Reeds geruime tijd zijn de zorgen over de overheidsfinanciën onderwerp van gesprek met de Arubaanse regering; de staatsschuld is in een paar jaar verdubbeld en dreigt onhoudbaar te worden, met alle risico's voor de stabiliteit van het land. De begroting is een landsaangelegenheid, maar de Gouverneur kan een landsverordening tegenhouden als het ingaat tegen koninkrijksbelangen (artikel 21 van het Reglement van de Gouverneur van Aruba).

In februari zijn in de Rijksministerraad afspraken gemaakt met Aruba, onder andere over het doen uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek naar de begroting. Op 3 juli zijn met de minister-president van Aruba afspraken gemaakt, neergelegd in een persverklaring over het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek door het secretariaat van het College financieel toezicht. Daarmee leek een aanwijzing aan de Gouverneur om onderzoek te verrichten naar de houdbaarheid van de begroting van de baan. De regering van Aruba heeft evenwel vorige week te kennen gegeven deze afspraken niet te willen nakomen. Dat heeft de Rijksministerraad aanleiding gegeven vrijdag jongstleden alsnog te besluiten tot een koninklijk besluit waarin de Gouverneur wordt gevraagd een kortstondig onderzoek te laten doen, alvorens te besluiten over het tekenen van de begroting. Dit gebeurt op grond van artikel 15 van het Reglement van de Gouverneur ('De Gouverneur vertegenwoordigt de regering van het Koninkrijk en waakt daarbij over het algemeen belang van het Koninkrijk […], met inachtneming van de bij of krachtens koninklijk besluit te geven aanwijzingen […].').