Toezichtsrapport CTIVD over onderzoek door de AIVD op sociale media

De publieke aandacht voor de werkwijze van inlichtingendiensten is in het afgelopen jaar toegenomen. Rekening houdend met vragen die in de samenleving leven, onderzocht de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hoe de AIVD omgaat met sociale media.

Positief beeld

Sociale media spelen tegenwoordig een grote rol in het maatschappelijk verkeer. Voor het tijdig onderkennen van ongekende dreiging is onderzoek op internet en sociale media een belangrijke bron van inlichtingen voor de dienst. De CTIVD schetst een positief beeld van de activiteiten van de AIVD op het gebied van sociale media. Het onderzoek door de dienst verhoudt zich goed tot de kaders die de huidige wet stelt.

Geen U-bocht

In operaties die de dienst samen met buitenlandse diensten uitvoerde, vond de CTIVD geen onrechtmatigheden. De AIVD vraagt andere diensten niet om bevoegdheden in te zetten waarover de dienst zelf niet beschikt ('U-bocht').

Alle aanbevelingen overgenomen

De CTIVD signaleert dat de AIVD veel doet om de technische ontwikkelingen op het vlak van sociale media bij te houden. Het beleid van de dienst bleef echter op sommige punten achter bij die ontwikkeling, voornamelijk als het gaat om motivering en vastlegging van activiteiten. Bij een zeer beperkt aantal hacks (verwerving van webfora) vindt de CTIVD de verwerving niet proportioneel. De CTIVD doet een aantal aanbevelingen om de tekortkomingen te verbeteren. Alle aanbevelingen zijn overgenomen en omgezet in aangescherpte procedures en werkwijzen.