Verklaring minister Opstelten over vlucht MH17

Reactie van minister Opstelten op de berichten over het neerstorten van vlucht MH17.

Ik ben diep geschokt door de dramatische berichten over het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysian Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïens grondgebied. Daarbij zijn slachtoffers te betreuren uit vele landen, er zijn daarbij ook veel Nederlanders.

Mijn gedachten zijn bij alle familieleden en vrienden van de mensen die in dat vliegtuig zaten en die nu in onzekerheid zitten.

De beelden die u en ik hebben gezien zijn natuurlijk verschrikkelijk. Maar nog heel veel is onduidelijk over de toedracht en de omstandigheden.

Daar wordt uiteraard onderzoek naar gedaan. Zodra de situatie daar aanleiding toe geeft krijgt u direct meer informatie. Malaysian Airlines geeft zo snel mogelijk een verklaring, zo heb ik inmiddels begrepen.

Ik ben me ervan bewust dat dit onderzoek nooit snel genoeg kan gaan, maar iedereen doet er op dit moment alles aan om familie en vrienden zo goed mogelijk te informeren. Voor verwanten van passagiers van vlucht MH17 wordt door Schiphol zo snel mogelijk een telefoonnummer bekend gemaakt voor meer informatie en opvang. Zodra die bekend zijn wordt dat direct gecommuniceerd.

Hier moet ik het bij laten, ik ga nu weer terug om mij nader te laten informeren door mijn team.