Australische en Nederlandse militaire transportvliegtuigen voor terugkeer slachtoffers

C-130 Hercules transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht en een Australische Boeing C-17 Globemaster transportvliegtuig vormen de komende dagen een luchtbrug tussen Eindhoven en Charkov. De toestellen brengen alle stoffelijke resten van de omgekomen vliegtuigpassagiers naar Nederland. Het Australische vrachtvliegtuig arriveerde hiervoor vanochtend op de Vliegbasis Eindhoven.

Nadat de vliegtuigen vanuit het Oekraïnse Charkov op Eindhoven zijn gearriveerd, gaan de stoffelijke overschotten naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hollandsche Rading voor identificatie. Aan het Landelijk Team Forensisch Onderzoek (LTFO) dat aan de identificatie van de lichamen werkt, zijn meerdere specialisten van Defensie toegevoegd.

Bij de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines verloren bijna 300 passagiers en bemanningsleden het leven, onder wie 193 Nederlanders, maar ook 27 Australiërs. Australië stuurt consulaire medewerkers, identificatiespecialisten, forensische experts en onderzoekers op het gebied van de vliegveiligheid naar Nederland en Oekraïne.