Persverklaring hoofd repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg

Vandaag, precies 2 weken na het neerstorten van vlucht MH17, is het ons team gelukt om op de rampplek te komen. Daar zijn we zeer blij mee. Het ging om verkenners, die onder begeleiding van de OVSE de veiligheid van de route in kaart hebben gebracht en het gebied ter plaatse hebben bekeken.

Ik wil vanaf deze plaats alle partijen die zo'n belangrijke rol hebben gespeeld in het mogelijk maken van de gebeurtenissen van vandaag hartelijk danken.

De verkenners zijn vanmorgen kort na 7 uur vertrokken. De tocht was 198 kilometer lang. Rond 2 uur kwamen ze aan op 1 van de zoeklocaties bij de rampplek. Daar zijn ze meer dan een uur geweest. Het besef dat ze op de plek waren waar zoveel mensen het leven lieten, maakte diepe indruk op onze mensen. Rond kwart over 3 zijn de verkenners teruggekeerd naar Donetsk.

Het is belangrijk om via de OVSE in overleg te blijven met alle betrokken partijen om ervoor te zorgen dat ook de grote groep experts in het rampgebied kan komen om stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen te bergen. Zoals eerder gezegd vinden wij dat de nabestaanden de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen zo snel mogelijk terug moeten krijgen.

De veiligheidssituatie is echter nog zeer instabiel, waardoor we geen zekerheid hebben of het op korte termijn gaat lukken om met het hele team op de rampplek te komen. Maar we zijn wel hoopvoller gestemd dan gisteren.

Morgen gaan we weer een poging doen om de rampplek te bereiken. Als dat lukt, zullen de experts op enkele plekken in het rampgebied kleine zoektochten uitvoeren.

Verder is het ons vandaag gelukt om dna-materiaal van 25 slachtoffers te bergen. Ook persoonlijke bezittingen van 27 slachtoffers zijn nu in ons bezit. De persoonlijke bezittingen en het dna-materiaal lagen in het mortuarium in Donetsk en zijn overgedragen aan de Nederlandse en Australische experts.

We plannen om het dna-materiaal en de spullen morgen van Donetsk naar Charkov te brengen. Daar doen we de 1e forensische check. Daarna zullen we deze belangrijke zaken zo snel mogelijk verschepen naar Nederland.

Ik kan u ook nog vertellen dat we vandaag intensief contact hebben gehad met de 68 in Kiev gearriveerde Maleisische experts. Gisteren is afgesproken dat zij aansluiten bij onze missie, waardoor deze nu bestaat uit Nederlandse, Australische en Maleisische experts. Ook de komende tijd zullen we nauw samen optrekken.

De komende dagen zullen we elke dag proberen de rampplek te bereiken om te zoeken. Dit zal de 1e dagen nog in beperkte mate geschieden. Enerzijds omdat we slechts toestemming hebben voor tussen de 40 en 50 experts op het terrein, anderzijds omdat de logistieke keten nu pas kan worden ingericht op de huidige toegangslocatie van het terrein.

U hebt gezien dat de afstanden groot zijn. Lange reistijden, een complex terrein en de wisselende veiligheidssituatie zijn belangrijke factoren. Dit betekent dat de opbouw niet in een enkele dag kan beginnen. Indien wij ongehinderde toegang tot het terrein blijven krijgen, verwacht ik dat naast het dagelijks zoeken, wij tegen het einde van het weekend de volledige operatie hebben ingericht.