'Van duurzaam staakt-het-vuren naar wederopbouw Gaza'

'Nederland wil bijdragen aan het initiatief van Noorwegen en Egypte voor een donorconferentie voor wederopbouw van de Gazastrook.' Dat zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) tegen zijn Noorse collega Brende tijdens hun ontmoeting vanmiddag in Oslo. Het overleg vond plaats op de plek waar Israël en de Palestijnen in 1993 de Oslo-akkoorden sloten.

Noorwegen wil samen met Egypte een donorconferentie voor Gaza organiseren in Cairo zodra een duurzaam staakt-het-vuren tot stand is gebracht. 'Met onze kennis en ervaring in de regio kunnen wij een concrete bijdrage leveren aan het succes van de conferentie', aldus minister Timmermans, die eerder op de dag ook zijn Egyptische collega Shoukry sprak.

Nederland zou willen bijdragen aan de opening van de grenzen van Gaza voor personen en goederen, met veiligheidswaarborgen voor Israël. Ook wil Nederland zich richten op terreinen waarop het al actief is en expertise heeft, zoals de ontwikkeling van de rechtsstaat, voedselzekerheid en water.

'Er moet nu eerst een akkoord komen over een duurzaam staakt-het-vuren', aldus de minister, die zijn waardering uitsprak voor de Egyptische bemiddeling daarbij. 'Daarna moeten snel stappen worden gezet voor de wederopbouw van Gaza.' Het uiteindelijke doel is een allesomvattende en blijvende oplossing voor het conflict.