Reactie Rutte op rapport OVV over de ramp met vlucht MH 17

Minister-president Rutte heeft op een persconferentie gereageerd op het voorlopig rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de ramp met vlucht MH 17.

Rutte:
Vanmorgen om 9 uur ben ik, samen met de premiers van Australië en Maleisië, door de heer Joustra telefonisch geïnformeerd over het voorlopige rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de toedracht van de ramp met MH 17. Nabestaanden konden het rapport om 9 uur als eersten lezen op een besloten Nederlandstalige of Engelstalige site en om 10 uur was de tekst voor iedereen beschikbaar.

Voor nabestaanden is dit opnieuw een zeer verdrietig en moeilijk moment. Want achter alle feiten die de Raad in woord en beeld presenteert, gaat groot persoonlijk verlies schuil. Verlies dat vandaag weer extra wordt gevoeld en beleefd. Zeker door al die mensen die nog in onzekerheid verkeren over de identificatie van hun geliefde.

Ook om die reden is het goed dat de raad in dit voorlopige rapport uiterst zorgvuldig en heel precies de nu bekende feiten op een rij zet. Alle onafhankelijke internationale deskundigen die aan het onderzoek hebben meegewerkt zijn het over die feiten eens en het is goed dat we nu onder andere weten dat de vlucht normaal verliep, tot het moment dat er van buitenaf een inslag plaatsvond.

Op donderdag is er een bijeenkomst waar nabestaanden in alle rust een toelichting kunnen krijgen op dit rapport. Maar daarmee is het boek natuurlijk nog lang niet dicht. Om te beginnen is dit rapport voorlopig, de definitieve conclusies van de Onderzoeksraad volgen in de loop van 2015. Het onderzoek van het OM naar de vraag wie voor deze ramp verantwoordelijk is, loopt ook nog volop. En het zoeken naar slachtoffers en persoonlijke eigendommen op de crashsite is evenmin afgerond. Die drie prioriteiten blijven centraal staan.

Wij blijven er, samen met de andere getroffen landen, alles aan doen om terug te gaan naar de rampplek en af te maken waar we aan begonnen zijn. Hierover heb ik vanmorgen ook gesproken met mijn collega's Tony Abbott van Australië en Najib Razak van Maleisië. Als de veiligheidssituatie het maar even toelaat, staan onze mensen klaar om af te reizen. Ik kan u melden dat de leider van het team, de heer Aalbersberg, morgen opnieuw naar Oekraïne zal gaan.

Af en toe zien we berichten die aan duidelijkheid niets te wensen over lijken te laten, ook gisteren weer. En toch moeten we oppassen voor te snel getrokken conclusies. Nederland geeft leiding aan de onderzoeken. Stap voor stap werken de deskundigen richting onweerlegbare conclusies. Onze behoefte te achterhalen wat er is gebeurd, is groter dan die van wie dan ook. Maar juist daarom moet zorgvuldigheid voorop staan. Als er nieuwe informatie opduikt die kan bijdragen aan de waarheidsvinding dan wordt daar natuurlijk volop gebruik van gemaakt.

Dames en heren, de Onderzoeksraad voor Veiligheid zet vandaag een tussenstap die ons zeker verder helpt op de weg die voor ons ligt. Maar er is nog een lange weg te gaan. We zijn het aan de nabestaanden verplicht het uiterste te doen om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen, om helderheid te bieden over de toedracht en om schuldigen ter verantwoording te roepen.
Dank u wel.