Kamp: ‘Koop Nederlandse waar’

De Nederlandse land- en tuinbouwsector loopt voorop in het zo efficiënt mogelijk verbouwen van groente en fruit. Dat maakt Nederlandse producten interessant voor buitenlandse markten. Die boodschap gaf minister Kamp van Economische Zaken (EZ) woensdag 10 september 2014 af in Dubai bij een bijeenkomst met importeurs uit de Golfregio en Nederlandse exporteurs.

Foto: Flickr.com -  De skyline van Dubai

Kennis en expertise watermanagement

'Nederlandse tomaten, asperges en paprika’s zijn al te koop in supermarkten hier in de Golfstaten. Maar er zijn nog veel meer kansen voor Nederlandse exporteurs in deze regio,' aldus minister Kamp. 'Dat geldt niet alleen voor onze producten maar zeker ook voor onze kennis en expertise op het gebied van watermanagement en landgebruik.'

Zoektocht nieuwe afzetmarkten

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn sterk afhankelijk van importen uit bijvoorbeeld Nederland. Tevens vervult de VAE een belangrijke doorvoerfunctie in de regio. De Nederlandse export naar de VAE bedraagt ongeveer 2,5 miljard euro per jaar. Het bezoek aan de Emiraten was het slot van een bezoek van Kamp aan de Golfregio. Eerder deze week bracht hij met twintig ondernemers een bezoek aan Koeweit. Ook sprak minister Kamp met collega-ministers over energie, handel en wederzijdse investeringen. De bijeenkomst met land- en tuinbouwexports werd mede georganiseerd om invulling te geven aan de zoektocht naar nieuwe afzetmarkten voor producten die niet naar Rusland kunnen worden geëxporteerd.