Nederlandse en Tunesië steun voor vrouwenemancipatie Mali en Jemen

Nederland en Tunesië slaan de handen ineen om Mali en Jemen te helpen bij het bevorderen van vrouwenrechten en seksuele voorlichting. Afspraken hierover zijn vanochtend beklonken in een ontmoeting van minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) met de Tunesische minister van Buitenlandse zaken. Deze aanpak past in het beleid van minister Ploumen om andere landen te ondersteunen op deze thema’s.

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) met de Tunesische minister van Buitenlandse zaken.

‘Mali en Jemen hebben een achterstand als het gaat om vrouwenemancipatie en goede seksuele voorlichting. Voor de ontwikkeling van deze landen is het essentieel om op deze thema’s meer inzet te tonen. Ik ben blij dat ik samen met Tunesië steun kan geven', aldus minister Ploumen die hierover een intentieverklaring tekende met minister Mongi Hamdi.

Het voorkomen van moedersterfte, het bestrijden van seksueel geweld en een goede family planning is nadrukkelijk onderdeel van de ambitie van Nederland en Tunesië. Tunesië kan op deze punten Mali en Jemen ondersteunen omdat het als Arabisch en merendeel islamitisch land sterker staat om progressieve boodschappen te geven dan het westerse Nederland. De zogenaamde triangulaire samenwerking is een nieuwe vorm van ontwikkelingssamenwerking.

Tunesië maakt tot dusverre een succesvol democratiseringsproces door en heeft een voorbeeldfunctie in de regio. Nederland steunt Tunesië daarin en beschouwt Tunesië als partner in de strijd tegen islamitisch extremisme.