Toespraak van staatssecretaris Teeven bij in ontvangstname rapport Safe Future methodiek, slotconferentie Project Safe Return

Toespraak van staatssecretaris Teeven (VenJ) bij het in ontvangst nemen van het rapport Safe Future methodiek op de slotconferentie van het Project Safe Return op 25 september 2014 in Den Haag.

Dames en heren,

Hartelijk dank voor de uitnodiging om hier vandaag – op de slotbijeenkomst van Safe Return – aanwezig te zijn.

Hartelijk dank ook voor dit belangrijke rapport en aan iedereen die daar het afgelopen jaar hard aan werkte. De Safe Future-methode die u ontwikkelde, zal slachtoffers van mensenhandel en huiselijk geweld helpen om zelf een realistische en goed doordachte keuze te maken over hun toekomst. Daar ben ik van overtuigd.

I would also like to say a special thank you to our guests from Bulgaria and Nigeria. I cannot stress enough the importance of international collaboration when it comes to combating human trafficking and domestic violence. The organisations you represent have been helping victims of these horrific crimes for over ten years. They provide important assistance to the victims, most of whom are women. I am pleased that the Committee for the Support of the Dignity of Women and the Animus Association are here today to share their experiences with us.

Dames en heren,

De wereld is onrustig. De economische en financiële crisis heeft de wereldeconomie flink op haar kop gezet. Armoede, werkloosheid en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen namen toe. Helaas is dat de ideale gelegenheid voor mensenhandelaren om hun slag te slaan. Ze maken misbruik van de afhankelijke positie van mensen. En halen hen met mooie beloften over om af te reizen naar een ver land, dat ze niet kennen. Een laffe misdaad: De mensenhandelaar blijft buiten schot en niemand wordt er beter van, behalve hijzelf.

Precies om die reden is het bestrijden van mensenhandel voor mij een topprioriteit. Ik kies daarbij voor een balans tussen twee belangrijke uitgangspunten.

In de eerste plaats staat Nederland garant voor de opvang en bescherming van slachtoffers. Zij hebben een veilige omgeving nodig om tot rust te komen. Ten tweede proberen we de slachtoffers zo ver te krijgen dat zij ons meehelpen de daders – de mensen die hen een rad voor ogen draaiden - op te sporen, te vervolgen en uiteindelijk te veroordelen.

Maar terwijl we de daders opsporen en vervolgen, spelen er in de hoofden van de slachtoffers andere vragen en zorgen. Waar kom ik terecht? Hoe moet ik verder met mijn leven?

Dames en heren, ik vind het belangrijk dat slachtoffers van mensenhandel en huiselijk geweld een realistisch beeld hebben van hun toekomst. Niet de afhankelijkheid van deze mensen is wat mij betreft daarbij het vertrekpunt, maar juist hun zelfstandigheid.

Door vanaf het begin van het hulpverleningstraject al met hen te spreken over hun toekomst, kunnen zij – als volwassen mensen – weloverwogen keuzes maken over hun verdere leven.

Soms geeft terugkeer naar het land van herkomst – soms zelfs vrijwillige terugkeer – een beter toekomstperspectief. Door dit vanaf de start bespreekbaar te maken, geven we hen de kans plannen te maken voor een nieuw leven in hun vertrouwde thuisland. Op basis van reële verwachtingen. Daarom is de Safe Return methode die u ontwikkelde zo belangrijk.

Ik ben blij om te zien dat hier vandaag zoveel professionals aanwezig zijn. U bent hier namens opvanginstellingen, NGO’s, de politie, gemeenten en het Rijk. Elke dag staat u voor de taak mensen een eerlijk beeld te geven van hun toekomst – en wat zij van Nederland kunnen verwachten. Het is goed dat u hier met elkaar bent. Niet alleen omdat u veel zult hebben aan het interessante programma en de verschillende workshops. Maar ook omdat het laat zien dat wij eensgezind staan voor een realistische behandeling van slachtoffers van mensenhandel en huiselijk geweld.

Dames en heren,

Wanneer de rust in de wereld terugkeert, kan ik niet voorspellen. Voorspellen is immers lastig – zeker als het om de toekomst gaat.

Maar één ding weet ik zeker: mensenhandelaren zullen voorlopig blijven bestaan. U en ik staan voor de uitdaging hun daden te bestrijden en hun slachtoffers bij te staan. Zo voorkomen we dat slachtoffers opnieuw in de handen vallen van kwaadwillenden. U heeft, kortom, een belangrijke opdracht. Ik weet zeker dat de lessen en ervaringen van vandaag u daarbij zullen helpen.

Ik wens u veel succes en een leerzame dag!