Toespraak minister Kamp bij de opening van Technobis

Toespraak van minister Henk Kamp (EZ) bij de opening van Technobis op het Energy Innovation Park in Alkmaar op 29 september 2014.

Dames en heren,

Alle grote bedrijven beginnen klein. Walt Disney, Google, Apple, Microsoft. Ze begonnen allemaal in een garage. Minder bekend, maar dichter bij huis, startte ASML zijn activiteiten in een houten noodgebouw op het NatLab-terrein van Philips.

Technobis Group BV dat vandaag zijn nieuwe pand officieel opent, begon ooit in een caravanstalling in Heemskerk. Het zou wat kunnen zeggen over het toekomstperspectief… De opening vandaag zegt in elk geval wat over het succes tot nu toe.

Het was rond 1995 dat Technobis begon als technologiedokter voor vastgelopen trajecten van bedrijfsmechanisatie. Een gat in de markt zo bleek, het bedrijf groeide en verhuisde na een paar jaar van Heemskerk naar Uitgeest. Daar werden de activiteiten met een tweede en een derde BV uitgebreid en ontwikkelde Technobis Group BV zich tot een nichespeler op het terrein van laser&optica, precisiemechanica en fibertechnologie. Toen werd ook het pand in Uitgeest te klein en de faciliteiten voldeden niet meer. Zo kon het testen van instrumenten alleen nog ’s avonds als er geen verkeer reed en er geen trillingen waren. Het bedrijf ging op zoek naar een nieuwe locatie.

Energy Innovation Park

Op hetzelfde moment werd hier in Alkmaar het Energy Innovation Park ontwikkeld, onderdeel van de afspraken die mijn voorgangster, Maria van der Hoeven, met de regio maakte om de regio Alkmaar te versterken als energie- en innovatieregio. Een inspanning van vele partijen als Taqa, HVC, ECN, NHN, Hogeschool InHolland, de Maritime Campus Den Helder, de regionale Kamer van Koophandel en EZ.

Het park blijkt een uitstekende locatie voor Technobis Group BV, met ruimte voor testfaciliteiten met de juiste condities. En met mogelijkheden om de activiteiten nog verder uit te breiden. En dat past, want aan ambitie geen gebrek. Op het terrein van fibertechnologie loopt Technobis inmiddels zó voorop in de wereld, dat de sky allang niet meer de limit is. Samen met Airbus en Boeing werkt het bedrijf aan een volgende generatie vliegtuigen. De optische chips die Technobis ontwikkelt, kunnen zo nauwkeurig metingen in de vleugels doen, dat de vorm van de vleugel kan worden aangepast en er met minder brandstof gevlogen kan worden. Ook kan eventuele schade sneller ontdekt worden zodat onderhoud efficiënter kan plaatsvinden.

Met ESA zijn er inmiddels contacten voor het ontwikkelen van een toepassing voor satellieten.
De wereld aan de voeten en een luchtruim vol met kansen: fantastisch dat zo’n succesvol bedrijf met zoveel potentie, nu als eerste zijn deuren opent op het Energy Innovation Park hier in Alkmaar.

Krachten bundelen

Dames en heren,

Ideeën bedenken, in productie brengen en een nichemarkt vinden. Dat doen we goed in Nederland. Volgens de Innovation Review van de OESO behoort Nederland tot de wereldtop van kennislanden – en tot de meest ontwikkelde kenniseconomieën van Europa. Nederland staat volgens het World Economic Forum op plaats acht van concurrerende landen. Het streven van dit kabinet is om in 2020 tot de mondiale top vijf te behoren.

De hightechsector draagt in hoge mate bij aan dat streven. Nederland behoort nu in de nichemarkten tot de wereldtop. Als we willen blijven meedoen, moeten we blijven innoveren. Daarom bundelen onderzoekers, ondernemers en overheid binnen de topsector High Tech Systemen en Materialen hun krachten. We verbinden wetenschappelijke kennis met commercieel inzicht en investeren in vernieuwing door samen onderzoek en ontwikkeling te financieren.

De hightechsector besteedt bijna net zoveel aan R&D als alle andere negen topsectoren bij elkaar. Dat is niet gek, want als toeleverancier van technologie profiteren ook andere sectoren daarvan. En het is ook nodig, want de ambities zijn groot: een verdubbeling van de exportwaarde van de sector in 2020 ten opzichte van 2009. We zijn al op de goede weg. Ondanks de crisis wist de topsector jaar na jaar meer te exporteren.

Ruimte geven

Dames en heren,

Het kabinet wil ambitieuze ondernemers de ruimte geven. Niet voor niets staat in de begrotingsplannen die we met Prinsjesdag presenteerden, het versterken van economische groei centraal.

  • Zo krijgen mkb-ondernemers in 2015 fors meer ruimte om te groeien. Dankzij een ambitieus pakket aan financiële maatregelen dat kan leiden tot € 2,5 miljard aan extra financiering.
  • Een speciale vertegenwoordiger, de 'Special Envoy', gaat de internationale positie van Nederlandse startups en groeiers versterken en moedigt beginnende ondernemers uit het buitenland aan om zich in ons land te vestigen.
  • Om innovatie extra te stimuleren, zet het kabinet een Toekomstfonds op met een startkapitaal van 200 miljoen euro. Dit fonds zal het innovatieve MKB en fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek mede gaan financieren.
  • Bovendien wordt het budget om het innovatieve mkb bij het topsectorenbeleid te betrekken, verhoogd naar 30 miljoen euro.

Dat doen we zodat bedrijven als Technobis kunnen blijven doen wat ze ooit in die garage deden: ideeën bedenken, ontwikkelen en in productie brengen. Alleen dan in een omgeving en met de middelen die ze in staat stellen hun ambities waar te maken. We doen dat omdat bedrijven als Technobis van onschatbare waarde zijn. Ze dragen niet alleen direct bij aan onze economie, ze werken ook als een magneet voor andere bedrijven. En daar is hier op het Energy Innovation Park volop ruimte voor. Mijn gelukwensen zijn dan ook voor iedereen hier in de zaal.

Ik dank u voor uw aandacht.