Subsidies OCW, SZW en VWS

Deze hoofdrubriek bevat 4 rubrieken:

Subsidieregeling bijzondere transitiekosten Jeugdwet

Sinds 1 oktober 2014 kunnen organisaties die jeugdhulp verlenen subsidie aanvragen. Dit geldt ook organisaties die  kinderbeschermingsmaatregelen of jeugdreclassering uitvoeren. De subsidie is bedoeld voor de bijzondere kosten zij moeten maken door het nieuwe jeugdstelsel.

De Jeugdwet, die de grondslag vormt voor het nieuwe jeugdstelsel, is op 1 januari 2015 ingegaan. Wilt u weten of uw organisatie in aanmerking komt voor subsidie? In de Beleidsregels subsidieverstrekking bijzondere transitiekosten Jeugdwet en onderstaande toetsingskaders leest uvoor welke kosten u subsidie kunt aanvragen.

Waarvoor subsidie?

De volgende kosten kunnen in aanmerking komen voor subsidie:

De volgende categorieën kosten zijn vervallen per 1 januari 2016 en komen niet meer in aanmerking voor subsidie:

  • Continuïteit van zorg

    De kosten om te voorzien in de continuïteit van zorg voor cliënten die al in zorg zijn (lopende trajecten) terwijl die zorgvoorziening vanaf 2015 niet langer voor nieuwe gevallen door een gemeente wordt ingekocht en met ingang van 1 januari 2016 gesloten wordt.

Subsidie aanvragen

Denkt u in aanmerking te komen voor een subsidie? Dan kunt u de subsidie aanvragen met de aanvraagformulieren. U stuurt uw aanvraag per post naar de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I).

Naast een subsidieaanvraag bij VWS, is het raadzaam om in gevallen van een (direct) liquiditeitstekort altijd een melding te doen bij de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ). Deze aanbeveling geldt ook als er volgens de beleidsregels subsidieverstrekking bijzondere transitiekosten Jeugdwet geen grond bestaat voor een subsidieaanvraag.

De TAJ kan dan kijken of er ook andere oplossingen zijn voor een dreigend liquiditeitstekort. Bijvoorbeeld door met regio’s of gemeenten in gesprek te gaan over (aanpassing van) de wijze of het tempo van de bevoorschotting.

Bijlagen aanvraagformulier

Bij het aanvraagformulier behoren enkele bijlagen. Een deel van de bijlagen stuurt u mee het met aanvraagformulier. Een ander deel moet u als Excel-document aanleveren. Deze documenten stuurt u per mail naar: btj@minvws.nl.

Voor het opstellen van de liquiditeitsprognose kunt u gebruik maken van het format. In het format zit een toelichting voor het gebruik. Het ingevulde format moet u als Excel-document bij uw aanvraag per mail sturen naar btj@minvws.nl.

Bij uw aanvraag voor een subsidie op grond van artikel 2 onder b moet u voor het opstellen van uw prognose van wachtgeldkosten gebruikmaken (verplicht) van het model prognose personele frictiekosten. Op dit moment kunt u alleen het zip-bestand downloaden. Lukt dit niet, dan kunt het model opvragen bij het ministerie van VWS per e-mail: btj@minvws.nl of per telefoon bij de Dienst Uitvoering Subsidies Instellingen (DUS-I).

Bij het model hoort een handleiding met daarin een toelichting voor het gebruik. Door de omvang van het model stuurt u bij uw aanvraag alleen de werkbladen ‘I_Personeel’, I_Peildata’ en I_Formatiereductie’ op, plus een afdruk van het werkblad R_Totaal. De werkbladen moet u als Excel-document bij uw aanvraag meesturen naar btj@minvws.nl.

Hulp bij aanvraag

Om u te helpen met uw aanvraag zijn er invulhulpen (toelichtingen) opgesteld. Deze documenten geven voor elke vraag in het aanvraagformulier uitleg welke informatie wordt gevraagd.

Heeft u vragen over de subsidieregeling of over de aanvraag? Kijk dan of uw vraag wordt beantwoord in de veelgestelde vragen over de subsidieregeling. Of neem contact op met de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I). Voor e-mail gebruikt u het adres btj@minvws.nl.

Hulp van invulcoach

U kunt kosteloos gebruikmaken van de invulcoach. De invulcoach geeft een toelichting op de informatie die u moet aanleveren.

De invulcoach is telefonisch te raadplegen of naar de instelling komen. Instellingen blijven zelf verantwoordelijk voor de compleetheid van de aanvraag en voor de juistheid en volledigheid van de (financiële) gegevens. De invulcoach is te bereiken via y.tjemkes@minvws.nl  of op (070) 340 68 88.

Beoordeling aanvraag

Voor de beoordeling van uw subsidieaanvraag wordt advies gevraagd aan de TAJ. Als er sprake is van een direct liquiditeitstekort zal de subsidieaanvraag versneld worden behandeld. De punten die de TAJ hanteert bij het advies over de subsidieaanvraag zijn uitgewerkt in 3 toetsingskaders:

Verantwoorden subsidie

Met het aanvraagformulier tot vaststelling kunt u na afloop van de subsidieperiode verantwoorden. Dit moet binnen 22 weken na afloop van de projectperiode. U moet zich houden aan de uiterlijke datum voor verantwoording. Kunt u dit niet? Dien dan voor de uiterlijke datum van verantwoording een uitstelverzoek in. En geef hierin duidelijk aan waarom u uitstel nodig heeft.

Bedragen de subsidies € 125.000 of meer? Dan moet het aanvraagformulier tot vaststelling vergezeld te gaan met een controleverklaring en een rapport van feitelijke bevindingen. Het aanvraagformulier tot vaststelling moet door een accountant zijn gecontroleerd en gewaarmerkt. Zie hiervoor het controleprotocol. In het controleprotocol zijn ook de standaard model controleverklaring en rapport van feitelijke bevindingen opgenomen.

U stuurt uw aanvraag tot vaststelling per post naar de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I).

De Rijksoverheid. Voor Nederland