Max van der Stoel-prijs voor Kirgizische mensenrechtenorganisatie

‘Kirgizië heeft er resoluut voor gekozen de uitdaging aan te gaan om een meerpartijendemocratie te worden. Als we in ogenschouw nemen hoe moeilijk en langdurig dat proces is, kunnen we alleen maar de moed van het Kirgizische volk en zijn regering bewonderen. Spravedlivost heeft hier een indrukwekkende bijdrage aan geleverd.’ Dit zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag bij de uitreiking van de Max van der Stoel-prijs.

De minister overhandigde in Den Haag de prijs aan de Kirgizische mensenrechtenorganisatie Spravedlivost. Dit deed hij samen met Astrid Thors, de Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woonde de plechtigheid bij.

Spravedlivost, opgericht in 1994, is gevestigd in Jalal-Abad, de 3e stad van het land, en zet zich van daaruit in voor de mensenrechten in Kirgizië. Daarbij richt de organisatie zich vooral op de bescherming van kwetsbare groepen, waaronder nationale minderheden. ‘Spravedlivost weet uit eigen ervaring dat dit werk risico’s en tegenslagen met zich meebrengt.' Timmermans moedigde Spravedlivost en de Kirgizische regering aan vast te houden aan de ingeslagen weg en ziet de verkiezingen van volgend jaar als een belangrijke mijlpaal.

De internationale jury van de award kent de tweejaarlijkse prijs toe aan individuen, groepen of instituten voor erkenning van bijzondere inzet voor de verbetering van de situatie van nationale minderheden in landen die lid zijn van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Max van der Stoel werd in 1992 aangesteld als 1e Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden en heeft die rol ruim 8 jaar vervuld.

De prijs is in 2003 tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de OVSE ingesteld. Aan de prijs is een bedrag van € 50.000 verbonden. De organisatie van de uitreiking is in handen van het kantoor van de Hoge Commissaris in Den Haag.