Functie Forum overgenomen door Verwey-Jonker en Movisie

Het Verwey-Jonker Instituut en Movisie nemen vanaf 1 januari volgend jaar de functie van Forum, het instituut voor multiculturele vraagstukken, over. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) trekt de komende 3 jaar € 12 miljoen uit voor onderzoek en advies op het gebied van onder meer arbeidsmigratie, discriminatie en religieuze intolerantie. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Naast de inzet van het Verwey-Jonker Instituut en Movisie komt er op het ministerie van SZW een expertisecentrum dat zich richt op kennis, signalering en aanpak van bijvoorbeeld extremisme en gemeenschappen die zich isoleren. Dit expertisecentrum biedt praktische ondersteuning en advies aan gemeenten en professionals op dit gebied. Ook het in het actieprogramma jihadisme aangekondigde ‘expertisecentrum radicalisering en maatschappelijke spanningen’ is onderdeel van dit centrum. In de loop van 2015 beslist Asscher of het werk van dit expertisecentrum door een externe partij wordt overgenomen, of dat het centrum bij het ministerie blijft ondergebracht.

Forum

Afgelopen juni meldde de minister de Tweede Kamer al dat de subsidie voor Forum wordt stopgezet. In zijn brief van vandaag laat Asscher weten dat Forum-medewerkers kunnen solliciteren op de 10 tot 15 nieuwe functies die bij het Verwey-Jonker Instituut en Movisie vrij komen. Bij gelijke geschiktheid krijgen zij de voorkeur boven andere kandidaten.

Ook kunnen de werknemers van Forum solliciteren op de functies bij het op te richten expertisecentrum. Voor de overige Forum-medewerkers is een sociaal plan opgesteld. Asscher heeft in totaal € 1,7 miljoen gereserveerd als bijdrage voor de afbouw van Forum. Verder is afgesproken dat Forum de bruikbare informatie en documentatie zo veel mogelijk overdraagt zodat deze niet verloren gaan.