Ploumen: Economische betrekkingen met DRC versterken

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft vrijdag met premier Matata Ponyo Mapon van de Democratische Republiek Congo (DRC) gesproken over de mogelijkheden om de economische betrekkingen tussen de beide landen te versterken. 'Nu er meer stabiliteit is in de Grote Merenregio, zijn er hernieuwde mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om in Congo aan de slag te gaan', aldus Ploumen.

De minister zelf vertrekt binnenkort met een handelsmissie naar DRC en Rwanda. Ze neemt circa 20 bedrijven mee, waaronder bedrijven als The Frisian en Pas Reform uit de agrosector en Castor Networks en HSB Identification uit de bouw en infrastructuur.

'Naast investeringskansen voor Nederlandse bedrijven, kan vooral de landbouwsector in de DRC de in Nederland aanwezige kennis en expertise goed gebruiken', stelt Ploumen. Premier Matata Ponyo ziet dezelfde kansen, bleek tijdens zijn handelsmissie in Nederland van de afgelopen dagen.

Naast economische onderwerpen heeft Ploumen ook over de politieke en humanitaire uitdagingen met de premier gesproken. Hoewel de stabiliteit sinds eind vorig jaar is toegenomen, is het belangrijk dat de Congolese regering werk maakt van het ontwapenen van de vele gewapende groepen die met name het oosten van de DRC onveilig maken. 'Ondanks de verbeteringen moet er nog altijd meer worden gedaan om met name vrouwen en meisjes in die regio te beschermen', aldus Ploumen die deze thema's bij herhaling aankaart bij de Congolese autoriteiten.