Nieuwe dienstkleding voor medewerkers Dienst Justitiële Inrichtingen

De Dienst Justitiële Inrichtingen stapt over op nieuwe uniforme bedrijfskleding. De huidige kledinglijn is 23 jaar oud en voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen. Vanaf zaterdag 1 november hebben alle DJI medewerkers van de verschillende inrichtingen hun oude kleding verruild voor nieuwe. De DJI medewerkers van de Dienst Vervoer en Ondersteuning, die regelmatig te zien zijn in het publieke domein, zijn voor het einde van het jaar ook te zien in hun nieuwe kleding.

Kostenreductie

Met de invoering van de nieuwe dienstkleding wordt een aanzienlijke besparing gerealiseerd. De nieuwe dienstkleding is namelijk kwalitatief hoogstaand en gaat langer mee, waardoor de bestelfrequentie kan worden verlaagd. Daarnaast wordt het leveringsproces aangepast.

De nieuwe bedrijfskleding van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Ontwerp

Bij de ontwikkeling van de nieuwe dienstkleding waren kosten, veiligheid, zichtbaarheid, herkenbaarheid en draagcomfort de belangrijkste uitgangspunten. DJI'ers die tijdens hun werk dienstkleding dragen waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe kledinglijn en hebben deze uitgebreid kunnen testen.

Bijzondere eisen

Het werken met gedetineerden brengt bijzondere arbeidsomstandigheden met zich mee. Dat vraagt om dienstkleding die kwalitatief goed, beschermend, veilig en herkenbaar is. Bij het ontwerpen van de nieuwe dienstkleding is met deze aspecten rekening gehouden. De kleding is bijvoorbeeld voorzien van stevige materialen en stiksels, speciale zakken voor bewakingshulpmiddelen en reflecterende onderdelen voor betere zichtbaarheid in donkere omstandigheden.

Duurzaam

De nieuwe kleding is zodanig samengesteld, dat deze eenvoudig en zonder bedrijfskenmerken in het recyclingsproces kan komen. Een belangrijk deel van het recyclingsproces neemt DJI in de vorm van penitentiaire arbeid voor zijn rekening. In verschillende penitentiaire inrichtingen zullen gedetineerden de oude kleding van bewaarders sorteren, splitsen en ontdoen van logo's. Waar mogelijk worden er nieuwe producten van gemaakt.