Mobiel laboratorium moet bermbommen reduceren

Nieuw is het Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory (JDEAL). Dit gepantserde mobiele laboratorium, met name bestemd voor missiegebieden, is vandaag in Soesterberg geopend door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp.

De mobiele onderzoeksmogelijkheden zijn met name bedoeld bij te dragen aan het opsporen van bijvoorbeeld de leggers van bermbommen, de zogenoemde Improvised Explosive Devices (IED's). Het mobiele lab is te vergelijken met Crime Scene Investigation in missiegebied. Ook in de militaire variant proberen onderzoekers vragen te beantwoorden. Op welke frequentie afstandsbedieningen voor de IED's bijvoorbeeld werken en welke groepering er achter een bepaald type bermbom schuilgaat. Die informatie is van belang om zoveel mogelijk te voorkomen dat er nieuwe explosieven worden geplaatst. Die zijn niet alleen levensgevaarlijk voor de bevolking in bepaalde landen, maar ook voor westerse strijdkrachten.

Moreel van de troepen

Wereldwijd zetten opstandelingen en terreurorganisaties IED's in. Ze zijn effectief en eenvoudig te maken. Om het gebruik van die explosieven te stoppen willen Europese landen preventief optreden. Het JDEAL biedt daarvoor mogelijkheden.

Volgens Middendorp is het sneuvelen of gewond raken van militairen een gebeurtenis met een grote impact, die dan ook voorkomen moet worden. "Iedere militair die sneuvelt betekent niet alleen weer een begrafenis, het beïnvloedt ook het moreel van de troepen en de publieke perceptie van de missie."

Het laboratorium is niet alleen inzetbaar om bermbommen te analyseren en via onderzoek een bijdrage te leveren aan het opsporen van daders. Ook andere gevaarlijke middelen, of bijvoorbeeld drugs kunnen in behandeling worden genomen.

JDEAL

Het JDEAL-project is een door Nederland geleid internationaal samenwerkingsproject dat wordt uitgevoerd door het Europees Defensie Agentschap (EDA). 12 Europese landen investeren in het mobiele lab waarover zijzelf, of met partners, kunnen beschikken in missiegebieden.