Koenders en Iraanse Nobelprijswinnares Ebadi: ban geweld tegen vrouwen uit

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken overlegde dinsdag met de Iraanse Nobelprijswinnares Shirin Ebadi. Het gesprek had plaats op de internationale dag voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen.

Koenders en Ebadi spraken samen over hun zorgen over toenemend geweld tegen vrouwen en meisjes in het Midden-Oosten. ‘Steeds vaker kampen vrouwen met schendingen van hun rechten. Dit is een wereldwijd probleem’, aldus Koenders. Hij reflecteerde tijdens het gesprek op recente berichten over geweld tegen vrouwen in Syrië en Irak. ‘ISIS verkoopt, misbruikt, mishandelt en vermoordt vrouwen op barbaarse wijze’, zei Koenders na het gesprek. ‘Maar we moeten niet vergeten dat geweld tegen vrouwen overal voorkomt.’

De minister sprak met Ebadi over de verlenging van de nucleaire onderhandelingen gisteren en het belang dat de partijen de complexe onderhandelingen voortzetten. Ook bespraken ze de mensenrechtensituatie in Iran. ‘De situatie in Iran blijft zorgen baren’, constateert Koenders. ‘Maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers als Shirin Ebadi inspireren en spelen een belangrijke rol in de strijd tegen schendingen van mensenrechten.’ Ebadi houdt de situatie in Iran van een afstand in de gaten: ze leeft momenteel in ballingschap in het Verenigd Koninkrijk.

Het streven naar een veilige en gelijkwaardige leefomgeving voor vrouwen en meisjes, overal ter wereld, is een kernpunt van het Nederlandse mensenrechtenbeleid. Om de positie van vrouwen te verbeteren is het onder meer nodig dat zij een rol kunnen spelen in vredesprocessen. Nederland organiseert onder meer hiertoe in het voorjaar van 2015 een conferentie in Den Haag.

Minister Koenders en de Iraanse Nobelprijswinnares Ebadi