Toespraak van minister Schultz vanHaegen bij de opening van de proefopstelling Blue Energy op de Afsluitdijk

Toespraak van minister Schultz van Haegen (IenM) bij de opening van de proefopstelling Blue Energy op de Afsluitdijk op 26 november 2014.

Majesteit, Dames en heren,

De Afsluitdijk is al tachtig jaar onze icoon van waterveiligheid, van bereikbaarheid en van onze ingenieurskunst. Vandaag voegen we daar iets aan toe. Iets nieuws. Iets dat nergens ter wereld bestaat. Een unieke proefopstelling om energie te wekken uit zoet en zout water. Dat maakt de Afsluitdijk ook tot een icoon van innovatie.

We staan aan het begin van een spannende fase. Blue Energy heeft het lab verlaten.

U – Majesteit – en ikzelf hebben beiden  – los van elkaar - in het lab van Wetsus al kennisgemaakt met het systeem van blue energy. Wat dat betreft zijn we trouwe fans..

Nu begint de blootstelling aan de weerbarstige praktijk met wisselende condities.

  •  We weten dat het systeem werkt, maar werkt het ook op deze schaal, in deze omstandigheden?
  • Is het concurrerend voor andere energievormen?
  • Is het aantrekkelijk genoeg voor de markt?

Dat zijn de vragen waarop u antwoord gaat vinden de komende jaren.

Belangstelling uit het buitenland is er nu al volop. De nieuwe kennis die u hier opdoet heeft grote potentie als exportproduct. Dat is ook een van de redenen dat we het hebben gesteund vanuit de topsector Water waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen nauw samenwerken. Op deze manier denken we het beste van Nederland naar boven te halen. Blue Energy is daar een veelbelovend voorbeeld van. Om de stap te maken van kansrijk naar succesvol is een kwestie van lange adem. Er is nog veel onderzoek nodig om de techniek geschikt te maken voor de markt. En daarom gaat RWS nu samen met RED Stack de mogelijkheid bekijken om een tweede proeflokatie op te zetten in de regio Rijnmond.

Maar nu zijn we op de Afsluitdijk. Dé slimme, innovatieve dijk van Nederland. Ooit misschien een energieneutrale dijk en misschien wel een energiewinnende dijk. Want naast Blue Energy worden ook de mogelijkheden verkend voor zonne-energie en stromingsenergie. Een spannende fase begint. Een fase van tegenslag en meevallers, van vallen en opstaan; kortom: pionieren. Veel ogen zijn op u gericht, en ik wens u daarbij heel veel succes!