Persmoment na afloop van de ministerraad

Minister-president Rutte heeft na afloop de media kort te woord gestaan in de hal van Binnenhof 19. Het was niet mogelijk om de gebruikelijke persconferentie in Nieuwspoort te geven. Na de ministerraad is hij naar vliegveld Eindhoven vertrokken voor de aankomst van stoffelijke resten van slachtoffers van de MH 17.

RUTTE
Goedemiddag, ik ga zo meteen naar Eindhoven met een aantal collega's. Ook vandaag komen zes kisten terug met onze mensen met stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vreselijke ramp met MH17. Ik ben tot de dag van vandaag zeer onder de indruk hoe heel Nederland meeleeft met de nabestaanden, we staan naast elkaar, we rouwen met elkaar en Nederland laat op een hele bijzondere manier zien hoe wij meeleven met iedereen die hier met deze vreselijke ramp is getroffen.

WESTER
Meneer Rutte, mijn excuses voor de overgang. Hoe kijkt u nu aan tegen de Turkse kwestie?

RUTTE
Vooropgesteld dat Nederland zelf gaat over zijn integratiebeleid en wij wensen geen bemoeienis van andere landen met hoe wij in Nederland beleid vormgeven, het integratiebeleid vormgeven. Dat heeft Bert Koenders ook vierkant duidelijk gemaakt aan zijn Turkse collega, die heeft daar ook begrip voor uitgesproken. De ambassadeur van Turkije heeft inmiddels laten weten dat zij dat standpunt van de Nederlandse regering natuurlijk respecteren dat het ook niet hun bedoeling was om zich met de positiebepaling van de Nederlandse regering te bemoeien.

WESTER
Is dat voldoende voor u? Gelooft u ze als ze zeggen: we richten ons niet op de Nederlandse overheid?

RUTTE
Dit is in ieder geval wat ze zeggen en Koenders en ook minister Asscher zullen de komende tijd dit punt ook nog een aantal keren opnieuw bij de Turken onder de aandacht brengen.

WESTER
Wilt u excuses van de Turken?

RUTTE
Ze zeggen nu dat ze niet ons bedoelden, dus dan heb ik ook geen excuses nodig, maar we zullen er wel voor zorgen dat we de boodschap nog een keer stevig overbrengen.

WESTER
Die verklaring blijft gewoon op de site staan.

RUTTE
Ja, ieder geval wat ik weet is: de minister van Buitenlandse Zaken die volstrekt duidelijk maakt naar ons, dat het niet bedoeld is om zich te bemoeien met de Nederlandse politiek en dat is voor mij kernzaak hier. We bepalen hier ons eigen beleid, we hebben geen enkele behoefte om daar vanuit Turkije advies over te krijgen.

VRAAG
Beeld blijft toch hangen dat Turkije kritiek heeft op de Nederlandse regering, vindt u dat zij ook openlijk dit zouden moeten toelichten, dat het niet gaat is ook kritiek op u.

RUTTE
Nou, dat heeft die ambassadeur gisteren gedaan en wij zullen ook de komende tijd - in contact met Turkije - en Lodewijk Asscher en Bert Koenders zijn voornemens dat ook te doen, zullen duidelijk maken dat wij hier in Nederland ons eigen beleid maken en op geen enkele manier geïnteresseerd zijn in de opvatting van Turkije erover.

VRAAG
Maar moeten zij dat ook in de publiciteit brengen? Dat standpunt?

RUTTE
Dat heeft de ambassadeur gisteren gedaan.

VRAAG
Vindt u dat die verklaring offline moet gehaald worden?

RUTTE
O, die verklaring interesseert met niks, het gaat mij erom dat er een suggestie lag alsof Turkije zich bemoeide met het Nederlandse beleid en die is nu weg.

VRAAG
Even over de MH17 nog, u geeft dat ook al aan het is nu een belangrijk moment om daar ook bij te zijn u gaat nu met een zware delegatie vanuit het kabinet. Is dat ook omdat dit mogelijk de laatste vlucht is met stoffelijke resten uit het rampgebied?

RUTTE
Nee, dat is omdat wij het belangrijk vinden om vanuit het kabinet steeds met een delegatie er te zijn. De laatste keer was ik zelf in Australië, toen kon ik er niet bij zijn, nu lukte dat wel omdat het ook in combinatie met de ministerraad op vrijdag lukt die combi te maken. Ik ben gewoon iedere keer onder de indruk hoe we met elkaar in Nederland de nabestaanden nabij zijn, met elkaar samen invulling geven aan rouw en het belangrijk vinden met 17 miljoen Nederlanders dat onze mensen terugkeren.

VRAAG
De bergingswerkzaamheden en zoeken naar stoffelijke resten wordt langzamerhand afgebouwd in het rampgebied. Hoe staat het er nu voor? Hoeveel is alles gedaan wat we konden doen?

RUTTE
Nee, we gaan dus ook nog door maar we zitten nu natuurlijk wel met de veiligheidssituatie en ook de weersomstandigheden. Dat betekent dat het in de winterperiode lastiger zal zijn om te werken dan als het voorjaar weer aantreedt. Maar we hebben nog steeds wensen, bijvoorbeeld de beroemde, de beruchte burnsite, dus de plek aarde die ernstig verschroeid is, daar willen we heel graag naar terugkeren. En er zijn ook delen van het rampgebied waar we nog niet konden zijn omdat het daar door het conflict tussen de separatisten en Oekraïne te onveilig was om te werken. We willen ook graag naar die plekken toe. We hebben sterke vermoedens dat daar niet heel veel te vinden is maar we willen dat wel zelf kunnen vaststellen.

VRAAG
Als het gaat om de nabestaanden, zijn er nog veel mensen die in onzekerheid zijn of hun geliefden zijn gevonden?

RUTTE
Negen, er zijn er van de tweehonderdachtennegentig inzittenden is van tweehonderdnegenentachtig bekend, dat was ook al bij de nationale herdenking, dat daarvan is vastgesteld dat zij in het vliegtuig zaten en van negen met nog niet. Misschien, ik hoop het van harte, dat inmiddels mensen wel iets gehoord hebben, dat hoor ik dan pas nadat mensen dat gehoord hebben want er zijn natuurlijk inmiddels alweer kisten teruggekomen en ook vandaag komen 6 kisten maar er is geen enkele garantie dat daarin bewijs zit van de aanwezigheid van deze negen mensen dat moeten we pas vaststellen nadat het forensisch onderzoek heeft plaatsgevonden.