Koenders: Afghanen kunnen rekenen op onze kritische steun

'De Afghanen kunnen rekenen op onze kritische steun. Met onze internationale partners zullen wij de Afghaanse veiligheidstroepen blijven steunen en we zullen blijven bijdragen aan de sociaal-economische ontwikkeling van het land.' Dit zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) vandaag tijdens de internationale Afghanistan-conferentie in Londen.

Koenders benadrukte dat de Afghanen zelf verantwoordelijk zijn voor hun toekomst: 'Nederlandse steun zal steeds meer afhankelijk zijn van broodnodige en blijvende hervormingen door de Afghaanse regering. 1 daarvan verdient onze bijzondere aandacht: de gelijkheid van man en vrouw. Vrouwen hebben de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld bij de wederopbouw van Afghanistan, maar er ligt nog veel werk op het terrein van vrouwenrechten. Vrouwen moeten een vitale rol blijven spelen op weg naar een blijvende ontwikkeling en stabiliteit van het land.'

Bij die rol hoort passende wetgeving, aldus de minister, die Afghanistan prees voor de inspanningen om werk te maken van een nationaal actieplan voor VN-resolutie 1325. De resolutie schrijft voor dat landen de rechten van vrouwen en meisjes tijdens gewapende conflicten beter beschermen en roept op om vrouwen een belangrijke rol te geven bij het voorkomen en oplossen van conflicten.

The London Conference on Afghanistan was het vervolg op eerdere bijeenkomsten over de internationale steun aan Afghanistan, waaronder de Tokio conferentie (2012) over wederopbouw. Tijdens de conferentie in Londen zette de nieuwe Afghaanse regering haar hervormingsplannen uiteen en bevestigde de internationale gemeenschap haar blijvende solidariteit met het land.