Persconferentie na ministerraad 19 december 2014

RUTTE:
Goedemiddag. Met de ministerraad van vandaag sluiten we een hectische week af die tot gisteren diep in de nacht heeft geduurd, zoals we allemaal hebben ervaren. U heeft gezien dat de politieke wil om eruit te komen, dat die groot was. We hebben een oplossing gevonden waarin alle betrokken partijen zich herkennen. Het aangepaste wetsvoorstel komt, meen ik, tegemoet aan zorgen die leefden in het parlement, maar doet ook recht aan onze afspraken om de zorg in Nederland, om die toegankelijk te houden, om die betaalbaar te houden en om die kwalitatief van een hoog niveau te houden.

Het wetsvoorstel wordt opnieuw ingediend en het kabinet heeft er vertrouwen in dat de parlementaire behandeling van dat wetsvoorstel vervolgens succesvol zal worden afgerond. Ik zeg vaak tegen u bij deze gelegenheden dat we koers moeten houden. Onze koers is er één van de lange adem en heeft banen, groei en houdbare voorzieningen als einddoel. Deze week heeft voor mij onderstreept dat voor het hele kabinet en de top van de coalitiepartijen dat gezamenlijke doel nog steeds recht overeind staat. Daar ben ik blij om, want er ligt de komende jaren bijzonder veel werk op ons te wachten.

Met deze ministerraad sluiten we ook een jaar af en dat is een jaar met een rouwrand. Voor veel mensen de eerste feestdagen zonder hun dierbaren. Het maakt deze donkere dagen voor hen extra donker. Ik wens hen veel sterkte in deze moeilijke tijd.