Expertbijeenkomst Syrië in Den Haag: ‘Oorlogsmisdrijven mogen niet onbestraft blijven’

Maandag 23 februari organiseert het Ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de Verenigde Staten en Denemarken een bijeenkomst in Den Haag voor organisaties die oorlogsmisdrijven in Syrië vastleggen. Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië zijn naar schattingen van het Syrian Observatory for Human Rights ruim 200.000 mensen omgekomen. Vele partijen maken zich nog altijd schuldig aan oorlogsmisdrijven, zoals marteling en seksueel geweld.

Nederland is van mening dat de plegers van oorlogsmisdrijven daarvoor verantwoording moeten afleggen. Het verzamelen van bewijsmateriaal is daarom van groot belang. Zo doet de VN Onderzoekscommissie voor Syrië sinds 2011 onafhankelijk onderzoek naar de gepleegde misdrijven. Daarnaast steunt Nederland organisaties, zoals het in Den Haag gevestigde Syria Justice and Accountability Center, die zich vaak met risico voor eigen leven inzetten om oorlogsmisdrijven te documenteren. ‘Oorlogsmisdaden mogen niet onbestraft blijven’, aldus minister Koenders (Buitenlandse Zaken).

Het doel van de bijeenkomst is om de verschillende organisaties met elkaar in contact te brengen en om ervaringen te delen uit eerdere conflictsituaties waar op grote schaal oorlogsmisdrijven werden gepleegd. Ook zijn er trainingen in omgang met getraumatiseerde slachtoffers en over hoe bewijsmateriaal verzameld en geregistreerd dient te worden om bruikbaar te zijn in een rechtszaak.