Sfeerimpressie Slotconferentie HO-tour

Op 2 maart 2015 vond de Slotconferentie van de HO-tour plaats in Maarssen. Deze video biedt een indruk van deze dag.

RUSTIGE MUZIEK

VOICE-OVER: De afgelopen maanden sprak minister Jet Bussemaker tijdens de HO-tour met studenten, docenten, bestuurders en andere betrokkenen over het hoger onderwijs van de toekomst.

Dat deed zij tijdens 5 grote bijeenkomsten in verschillende delen van het land.

De slotconferentie van deze HO-tour vindt plaats in DeFabrique in Utrecht.

MINISTER BUSSEMAKER: We gaan nu de Strategische Agenda schrijven.

Die gaat eigenlijk, zeg maar, over het hoger onderwijs tot aan 2035.

En we gaan kijken wat deze tour heeft opgeleverd en preciezer ook, waar we nu willen dat de middelen die uit het studievoorschot vrijkomen, oplopend tot 1 miljard, dat is meer dan 20% van de hogeronderwijsbegroting, waar we die aan willen besteden.

Het mag een slotconferentie zijn, het is in feite nog maar het begin.

Omdat wij heel veel werk te doen hebben en ook nog heel veel ideeën uit te werken hebben.

VOICE-OVER: De HO-tour zit er dus bijna op.

Talloze scholen en instellingen hebben haar welkom geheten en de deuren opengezet voor vernieuwing en een vooruitstrevend onderwijs.

BUSSEMAKER: Ik vond het heel leuk om te doen omdat het voor mij ook een manier was om bij heel veel instellingen te komen.

Wat ik heel fijn vond, is dat de instelling waar het plaatsvond dat daar heel veel studenten steeds aanwezig waren die ook een hele goede inbreng hadden.

VOICE-OVER: In diverse discussiegroepen wordt onder verschillende thema's kennis en ideeën uitgewisseld over hoe het onderwijs nog beter kan.

MAN: Ik heb nooit zo veel docenten zo intensief met het onderwijs bezig gezien.

Want je moet nadenken: hoe geef ik eigenlijk zelf onderwijs?

VOICE-OVER: Ter evaluatie heeft Frans van Vught met zijn Reviewcommissie een midtermreview uitgevoerd.

FRANS VAN VUGHT: Deze commissie is een uitvloeisel van de hoofdlijnakkoorden die de universiteiten en hogescholen aan de ene kant en de politiek aan de andere kant hebben gemaakt. En daar zijn prestatie-afspraken uit voortgekomen. En de commissie is erop gericht om die prestatie-afspraken te evalueren en advies te geven aan de minister daarover.

Het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek zijn van hoge kwaliteit. Dat blijkt ook internationaal. Daar moeten we echt trots op zijn. En we worden ook nog steeds beter, en dat is heel fijn om te constateren. Wij zien dat er meer aandacht komt voor kwaliteit en voor doelmatigheid meer aandacht voor de studenten en hun toekomstige arbeidsmarktperspectieven.

Wat verbeterd kan worden, is dat we nog transparanter worden ten aanzien van kwaliteit, en waar we ook nog eigenlijk wel verder in zouden kunnen optreden is sterker gaan samenwerken in internationaal verband.

MAN ZINGT: *moeilijkheden overwinnen*

*ja, je moet vechten, je moet rennen, en je mag je niet verwennen*

*maar het is wel stukken leuker, zeg die weg*

*die is niet slecht*

APPLAUS

VROUW: Op die manier brengt de techniek ons, de student, maar ook de docent zo dicht mogelijk bij onze passie en leren we buiten de grenzen van de universiteit en hogeschool te denken en ook te leren.

KARLIJN LIGTENBERG: De essaywedstrijd vroeg om mensen die een toekomstdroom hadden voor het hoger onderwijs en daarover heb ik een essay geschreven.

BUSSEMAKER: Op de 1e plaats is dan ook geëindigd een filosofiestudente aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, Karlijn Ligtenberg. Gefeliciteerd.

KARLIJN LIGTENBERG: Het belangrijkste dat ik minister Bussemaker mee zou willen geven voor de Strategische Agenda, is het flexibiliseren van het onderwijs zodat een student totaal zijn eigen pad kan kiezen. En ik hoop dat die stip op de horizon die ik heb gezet, snel dichterbij komt.

BUSSEMAKER: Dat is ook 1 van de thema's die zeker een plek zal krijgen in de Strategische Agenda. Ja, en met elkaar de dialoog voeren. En het is van het allergrootste belang dat we dat met elkaar blijven doen. Studenten, docenten, de bestuurders van de instellingen en mijn medewerkers en ik in Den Haag.

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG

(Beeldtekst: voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl/hotour)