Toespraak van staatssecretaris Dijkhoff bij de opening van het Expat Center Utrecht

Toespraak van staatssecretaris Dijkhoff (VenJ) bij de opening van het Expat Center in Utrecht op 24 maart 2015.

Wethouder Kreijkamp,

Dames en heren,

Van harte gefeliciteerd met de opening van dit expatcenter! Een prachtig symbool voor de open houding die deze stad heeft, voor mensen die een bijdrage willen leveren aan Utrecht.Of het nu gaat om Chinese wetenschappers, die zich vestigen aan de Universiteit Utrecht; Of het nu gaat om de Indiase whizkids, die aan de slag gaan in de ICT; Of dat het nu gaat om Amerikanen, die willen werken in de financiële dienstverlening; Utrecht laat zien dat je welkom bent, als je je kennis inzet om deze stad verder te brengen.

Als vers aangetreden staatssecretaris van Veiligheid en Justitie ben ik trots dat onze – ik mag tegenwoordig 'onze' zeggen - IND hier een bijdrage aan levert. In juni 2014 stemde mijn voorganger staatssecretaris Teeven in om de IND mee te laten werken in dit expatcenter. Dat was niet voor het eerst. We hebben enige ervaring, mag ik wel zeggen.

Op dit moment zijn IND’ers aan het werk in expatcenters in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. En onlangs zijn we begonnen samen te werken met Wageningen, Enschede en Groningen. Utrecht is dus nummer acht. Wij zijn erg tevreden met deze samenwerkingsverbanden.Ze zijn goed voor de IND en de gemeenten; Ze zijn goed voor het vestigingsklimaat - en daarmee voor de lokale en regionale economie; Maar vooral zijn ze goed voor de kennismigranten die zich willen vestigen in de economische kernregio’s van Nederland. Deze mensen hoeven niet langer langs verschillende instanties om te kunnen starten in hun nieuwe stad. Geen reistijd meer tussen de verschillende locaties, geen gedoe.Nee, via een one-stop-shop-procedure zijn ze in no-time klaar om aan het werk te gaan. Want daar komen deze mensen voor.

Aan de loketten van dit gebouw halen ze hun verblijfsvergunning op, schrijven ze zich in voor de gemeentelijke basisregistratie en krijgen ze informatie over het wonen en werken in hun nieuwe woonplaats. Dat hier behoefte aan is, is de afgelopen jaren wel gebleken. Elk jaar komen duizenden kennismigranten naar Nederlandse bloeigebieden als Amsterdam, Eindhoven en Wageningen.

Ook Utrecht behoort tot de economische kerngebieden. Niet alleen van de randstad en Nederland, maar ook op Europese lijsten scoort de stad goed. Net als het mooie Brabant, om maar een willekeurige plek in Nederland te noemen...

Al die economische activiteit trekt mensen aan, die iets willen maken van hun leven. Een leuk feitje dat dit onderstreept, is dat de internationale school in Utrecht uit haar voegen is gebarsten. Ik wil dit puntje niet wegkapen voor de neus van wethouder Kreijkamp - het schijnt dat zijn partij zich nogal laat voorstaan op onderwijs – maar toch is het veelzeggend. De internationale school opende in 2012, maar moest dit jaar al verkassen naar een groter gebouw, waar ze sinds drie weken zitten. Van 54 kinderen toen, naar ruim 200 nu.Het laat zien dat expats Utrecht weten te vinden. Ik hoop van harte dat we hen met de opening van dit expatcenter een warm welkom kunnen bieden.

Dames en heren,

Als IND doen we sowieso ons best kennismigranten te verwelkomen in Nederland. Onze dienstverlening is sinds 2013 een stuk vlotter geworden, dankzij een nieuwe wet: de wet modern migratiebeleid. Voorheen waren er twee afzonderlijke aanvraagprocedures. Die zijn vervangen door één heldere, gestroomlijnde procedure: de Toegang- en Verblijfprocedure. Dat zorgt voor flinke tijdwinst. De verblijfpas van de kennismigrant ligt klaar als hij Nederland binnen komt en hij of zij kan direct aan de slag bij het bedrijf of de onderwijsinstelling die hem selecteerde. Deze samenwerking met Utrecht is een volgend gebaar naar onze internationale inwoners.

I would also like to say a special thank you to our international volunteers, who will be working at this center. I cannot stress enough the importance of making expats feel at home in our cities. The organisation you will be volunteering for, contributes a great deal to this goal.

Dames en heren,

Ik begrijp dat dit centrum volgende week open gaat. Onze samenwerkingsovereenkomst loopt vooralsnog tot 31 december 2016. Dat betekent dat we ruim anderhalf jaar hebben om iets moois na te streven: Een Utrecht dat de deur open zet voor talent. Zodat de Chinese wetenschapper – samen met zijn Nederlandse collega’s – misschien wel een belangrijke ontdekking doet in de strijd tegen kanker of voor hernieuwbare energie; de strategische thema’s van de Utrechtse Universiteit. Zodat een Indiase ICT-expert samen kan werken met een Utrechtse start-up en de volgende populaire app ontwikkelt. En zodat een Amerikaanse financieel dienstverlener banken en verzekeraars kan helpen met een degelijke boekhouding.

Volgens mij zijn Utrecht én de IND hier stevig mee aan het werk. Laten we dat volhouden!

Dank u wel.