Ploumen reist naar Golf en Midden-Oosten

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reist vanaf zondag vier dagen door de Arabische regio. Ze bezoekt Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Oman. De reis staat in het teken van handelsbevordering en hulp aan Syrische vluchtelingen.

Jordanië

De reis van Ploumen begint in Jordanië, waar ze zondag het VN-vluchtelingenkamp Al Za’atari zal bezoeken. Dit kamp is met ruim 80.000 vluchtelingen uit Syrië inmiddels net zo groot als Hilversum of Amstelveen. ‘Te midden van al het tumult in de regio vangt Jordanië zeer gastvrij grote aantallen vluchtelingen op. De druk op de Jordaanse samenleving is enorm en ze kunnen onze hulp erg goed gebruiken’, aldus Ploumen, die ook vluchtelingen buiten het kamp zal bezoeken.
De minister spreekt tijdens haar bezoek aan Jordanië, haar derde in twee jaar tijd, onder meer met de ministers van Gemeentezaken, Binnenlandse Zaken En van Planning en Internationale Samenwerking. Ook heeft zij gesprekken met burgemeesters van Jordaanse steden met veel vluchtelingen. Daarnaast bezoekt Ploumen een school van Unicef voor Syrische en Jordaanse kinderen en spreekt ze met VN-hulpverleners.

VAE

Op maandag is Ploumen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waar ze een handelsmissie zal leiden in Abu Dhabi. Er reizen meer dan dertig bedrijven mee, onder meer uit de energie- en luchthavensector. Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb sluit aan bij de handelsmissie.
‘De VAE is een voorloper in de regio op het gebied van hernieuwbare energie. Het land staat voor de grote uitdaging om het energieverbruik te rationaliseren, consumptie terug te dringen en tegelijk duurzame ontwikkeling te bevorderen. Nederlandse bedrijven zijn goed gepositioneerd om hierbij te helpen, bijvoorbeeld op het gebied van water- en energiebesparing en afvalmanagement’, aldus Ploumen voorafgaand aan de reis.

De missie bezoekt in Abu Dhabi onder meer het staatsoliebedrijf ADNOC, Masdar en een nieuwe luchthaventerminal. Daarnaast heeft Ploumen een overleg met de minister van Energie, Suhail Al Mazroui, en met de minister van Internationale Samenwerking en Ontwikkeling, Sheikha Lubna. ‘Deze minister coördineert de hulpinspanningen van de VAE, die in korte tijd zijn uitgegroeid tot een van de grotere donoren wereldwijd. Ze zijn erg geïnteresseerd in de kennis en ervaring van andere landen. Met de gecombineerde agenda van hulp én handel heeft Nederland dus echt iets te bieden’, vindt Ploumen. Na het vertrek van Ploumen reizen secretaris-generaal Renee Jones-Bos en burgemeester Aboutaleb met de handelsmissie door naar Dubai.

Koeweit

De derde dag van de reis is minister Ploumen in Koeweit, waar ze deelneemt aan de derde internationale donorconferentie voor Syrië. Landen uit de hele wereld maken daar bekend hoeveel geld ze bijdragen om de ruim 12 miljoen Syriers in nood te helpen.
Nederland heeft tot nog toe 114,25 miljoen euro bijgedragen aan noodhulp voor Syrische vluchtelingen. ‘Dat is een flink bedrag, dat gezien de omvang van deze crisis ook echt hard nodig is. Helaas zien we nog geen vooruitgang in de situatie in Syrië en zijn er nog steeds miljoenen vluchtelingen afhankelijk van onze hulp', zegt de minister.

Oman

Ploumen sluit haar reis af in Oman. Het bezoek staat met name in het teken van verdere samenwerking tussen Nederland en Oman op het vlak van transport en logistiek. De missie brengt een bezoek aan de haven van Sohar, een 50/50 joint venture tussen de Omaanse overheid en de Haven van Rotterdam. Ook hier sluit de Rotterdamse burgemeester aan.
De minister heeft verder gesprekken met de minister van Buitenlandse Zaken, Al Alawi, de minister van Handel en Industrie, Al Suneidy en de minister van Transport en Communicatie, Al Futaisi. Tot slot zal de minister met Nederlandse zakenmensen in Oman kennismaken.