Rutte op handelsmissie naar China

Minister-president Rutte is van 24 t/m 29 maart 2015 op handelsmissie in China. Ook staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu is hierbij is aanwezig. Verder reist een delegatie van ruim 70 Nederlandse bedrijven mee.

De reis staat in het teken van de verdere versterking van de diplomatieke en economische banden tussen Nederland en China. Nederland behoort tot de top drie van Europese handelspartners van China. De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2014 bijna €44 miljard. De bedrijvenmissie richt zich op de steden Shanghai en Shenzhen.

De minister-president neemt tijdens zijn reis ook deel aan het Boao Forum for Asia, een jaarlijkse conferentie voor regeringsleiders, internationale wetenschappers en bedrijven.

‘Deuren openen en contracten sluiten’

Op de 1ste dag van de handelsmissie, woensdag 25 maart, gaf de minister-president in Shanghai het officiële startsein voor het 4-daagse bezoek. Shanghai is de grootste en rijkste stad in China en biedt veel mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. Al meer dan 500 Nederlandse bedrijven doen in deze regio al zaken. ‘Maar nog steeds liggen hier genoeg kansen om samenwerkingsverbanden te intensiveren of juist nieuwe samenwerking aan te gaan. En tegelijkertijd is het ook van belang om juist het gunstige Nederlandse investeringsklimaat onder de aandacht te brengen om zo Chinese investeerders aan te trekken. Ook dat is belangrijk voor groei van de Nederlandse economie. Met veel genoegen heb ik dan ook vanmiddag het officiële startsein gegeven voor deze handelsmissie. De komende dagen gaan we bedrijven ondersteunen zodat er uiteindelijk zaken kunnen worden gedaan. We komen letterlijk deuren openen en contracten sluiten’, aldus de minister-president.

Minister-president Rutte bij het seminar ‘Power of Cooperation. Past, Present en Future’ in Shanghai

30 overeenkomsten getekend: goed voor banen in Nederland

In de avond woonde Rutte een bijeenkomst bij met ruim 500 Nederlandse en Chinese ondernemers. De minister-president zei na afloop ‘Ik ben ontzettend tevreden om te kunnen melden dat er zojuist ruim dertig contracten en overeenkomsten zijn getekend tussen het Nederlandse en Chinese bedrijfsleven. Dat is precies wat staatssecretaris Mansveld en ikzelf de komende dagen vaker willen doen: zorgen dat door onze contacten en ingangen deuren geopend worden voor het Nederlands bedrijfsleven zodat er uiteindelijk contracten kunnen worden gesloten. En dat is uiteindelijk goed voor de werkgelegenheid in Nederland’.

Nederlandse ondernemerschap

Dag 2 van de handelsmissie begon met een ontbijtsessie met een tiental Nederlandse start-up bedrijven in Shanghai. Minister-president Rutte  sprak met een verschillende ondernemers.  'De een probeert China aan de appeltaart te brengen, een ander begint hier een online warenhuis, een architect die in Shanghai mogelijkheden ziet, iemand die een kinderdagopvang opzet en noem maar op. Kortom, allemaal enthousiaste ondernemers die hier kansen zien liggen en deze ook daadwerkelijk pakken. Maar ook goed om te horen waar zij hier nog tegenaan lopen.'

Minister-president Rutte heeft in Shanghai een ontmoeting met Nederlandse ondernemers

Daarnaast heeft Rutte in Shanghai onder meer een bezoek gebracht aan de lokale vestiging van Philips en het Nederlandse bedrijf Vanderlande dat op het vliegveld van Shanghai verantwoordelijk is voor de logistieke afhandeling van de bagage. 'Het maakt mij oprecht trots om zo ver van huis in het typische Nederlandse ondernemerschap om mij heen te voelen'.

Duurzame relatie

Aan het eind van dag 2 verplaatste de handelsmissie zich naar Shenzhen. Shenzhen wordt ook wel het ‘Silicon Valley’ voor hardware producenten genoemd. ‘Er liggen hier dan ook volop mogelijkheden om zaken te doen. Wat ik daarbij merk is dat het hier in China vooral van belang is om te investeren in duurzame relaties. Dit wordt dan ook niet de laatst handelsmissie. Ik kom hier zeker terug met meer Nederlandse bedrijven’, zei de minister-president na afloop.

Goed nieuws werkgelegenheid Nederland

De 3de dag begon voor de minister-president met een ‘matchmaking forum’ om Nederlandse en Chinese bedrijven aan elkaar te binden. ‘Het blijft ontzettend fascinerend om te zien dat ondernemers uit de andere kant van de wereld elkaar moeiteloos weten te vinden’, aldus Rutte. Daarna heeft Rutte in Shenzhen twee Chinese wereldspelers op het gebied van technologie bezocht: Huawei en DJI. DJI heeft onlangs besloten hun Europees hoofdkantoor te vestigen in Nederland, in Barendrecht. En Huawei maakte bekend dat zij hun nieuwe Europees logistiek centrum voor al hun ICT producten vestigen in Eindhoven. De minister-president reageerde enthousiast op de bekendmaking: ‘Ontzettend goed nieuws voor de werkgelegenheid in die regio’s’!

De minister-president in gesprek met de heer Wang, directeur regio Europa van het Chinese bedrijf Huawei.

De minister-president in gesprek met de heer Wang, directeur regio Europa van het Chinese bedrijf Huawei.

Boao-Forum

Minister-president Rutte nam op zijn laatste dag in China deel aan het Boao-Forum.  Dit is een jaarlijkse bijeenkomst waar regeringsleiders, bedrijven, internationale experts en wetenschappers elkaar ontmoeten om de samenwerking binnen en buiten de Aziatische regio te bevorderen. Hij heeft daar onder meer een ontmoeting gehad met president Xi Jinping. 'Ik heb hem verteld hoe enthousiast ik ben over de economische kansen die China biedt, ook voor de Nederlandse bedrijven. In Shanghai en Shenzen hebben we meer dan 50 overeenkomsten kunnen sluiten', aldus de minister-president. 

Daarnaast heeft minister-president Rutte met president Xi Jinping gesproken over de Asian Infrastructure Investment Bank, de AIIB. Nederland wil toetreden tot de Asian Infrastructure Investment Bank, zo heeft minister-president Rutte bekend gemaakt na zijn ontmoeting met president Xi Jinping. Er is volgens Rutte momenteel een groot tekort aan financiering voor infrastructuur in Azië. 'Een investeringsbank als de AIIB kan tegemoet komen aan deze vraag. De AIIB is goed voor Azië, en dat is goed voor Nederland', aldus Rutte. Nederland verdient 30% van zijn inkomen in het buitenland. 'We verdienen banen met export en buitenlandse investeringen. Dus juist ook in deze regio, in dit land, moeten we sterk vertegenwoordigd zijn'.

Na afloop van de handelsmissie aan China kan er volgens de minister-president worden teruggekeken op een succesvolle missie. 'Afgelopen drie dagen hebben we samen met het bedrijfsleven diverse deuren kunnen openen, meer dan 50 overeenkomsten kunnen sluiten en investeringen van Chinese bedrijven in Nederland mogen verwelkomen. Onze handelsrelatie wordt steeds sterker', aldus Rutte.