Koenders spreekt Palestijnse collega Al Malki

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft woensdag zijn Palestijnse collega Riad Al Malki ontvangen voor een werkoverleg in Den Haag. Koenders en Malki spraken onder meer over het belang van de twee-statenoplossing en de noodzaak van een snelle wederopbouw van Gaza.

Koenders spreekt Palestijnse collega Al Malki

De minister benadrukte tijdens het overleg met Malki dat de enige oplossing voor het conflict tussen de Palestijnen en de Israëliërs een tweestaten-oplossing is. Koenders: ‘We hebben uitgebreid gesproken over de rol die Nederland en de EU kunnen spelen om tot vertrouwenwekkende maatregelen te komen en de onderhandelingen van de grond te krijgen.’

Koenders uitte in het gesprek verder zijn zorgen over de trage wederopbouw van Gaza. ‘Het is cruciaal dat de wederopbouw in Gaza wordt versneld en dat de Palestijnse Autoriteit terugkeert naar Gaza. De trage wederopbouw voedt het gevoel van uitzichtloosheid, wat kan leiden tot nieuwe spanningen. Het is belangrijk dat de Palestijnse Autoriteit de wederopbouw van Gaza zo snel mogelijk laat slagen. Israël zal dit ook mogelijk moeten maken’, zei de minister.

De toetreding van de Palestijnse Autoriteit tot het Internationaal Strafhof (ICC) kwam ook aan bod. ‘Het kabinet vindt het van belang dat partijen zich gebonden voelen aan het internationale recht. Als gastland en verdragspartij van het onafhankelijke ICC acht ik het verdere proces een zaak van het Strafhof’, stelt Koenders.