Koenders positief over verloop presidentsverkiezingen Nigeria

‘Nigeria is het land met het grootste aantal inwoners in Afrika. Voor de toekomst van Nigeria en de West-Afrikaanse regio is het belangrijk dat de presidentsverkiezingen relatief transparant, ordelijk en vreedzaam zijn verlopen’, aldus minister Koenders. De presidentsverkiezingen in de Nigeriaanse republiek vonden afgelopen weekend plaats. Er zijn incidenten gemeld, vooral in het Noordoosten en gerelateerd aan Boko Haram, maar het grootschalige geweld waarmee voorafgaand aan de verkiezingen rekening werd gehouden is uitgebleven.

Deze week werd bekend dat presidentskandidaat Muhammadu Buhari de verkiezingen heeft gewonnen. ‘Nu de uitslag bekend is, is het van belang dat iedereen de rust in het land bewaart,’ aldus Koenders. ‘Elke onenigheid over het verloop of de uitkomst van de verkiezingen moet via de rechter worden aangevochten. In geen geval mogen mensen het recht in eigen hand nemen.’ Hij voegt daaraan toe: ‘De reactie van President Goodluck Jonathan op de verkiezingsuitslag is in deze context bewonderenswaardig.’

Volgens de minister staat Nigeria voor een groot aantal uitdagingen: het land verkeert in een moeilijke economische situatie door de lage olieprijs, kampt met een fragiele veiligheidssituatie in de Nigerdelta en is in Noordoost-Nigeria in strijd verwikkeld met Boko Haram. ‘Naast de militaire bestrijding van Boko Haram is een veelomvattend plan nodig voor de ontwikkeling van het noordoosten van Nigeria om zo de voedingsbodem voor terrorisme weg te nemen. Nederland heeft zich daarvoor ingespannen, in EU-verband en ook bilateraal, en zal dat blijven doen’, aldus minister Koenders.