Plasterk schetst varianten burgemeestersbenoeming

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een notitie aan de Tweede Kamer gezonden over de aanstellingswijze en positie van de burgemeester. De Tweede Kamer heeft verzocht om zo’n notitie.

De aanstellingswijze kan niet los gezien worden van de positie van de burgemeester in het gemeentelijk bestuur. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de taken en bevoegdheden van de burgemeester en de verhouding van de burgemeester tot de gemeenteraad en wethouders.

De notitie schetst drie hoofdvarianten: benoeming door de Kroon, benoeming door de gemeenteraad, rechtstreekse verkiezing. Het kabinet spreekt geen voorkeur uit voor een specifieke variant.

Eventuele verandering in de aanstellingswijze van de burgemeester komt pas aan de orde als de Kroonbenoeming uit de Grondwet wordt geschrapt. D66 heeft hiertoe een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat is aanvaard door de huidige Tweede Kamer en volgende week wordt besproken in de Eerste Kamer. Daarna moet het voorstel nog met tweederde meerderheid worden aanvaard door een nieuw gekozen Tweede Kamer, en vervolgens nog een keer door de Eerste Kamer.