Koenders dringt bij Tsipras aan op registratie vluchtelingen in Griekenland
Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft maandag in Griekenland aangedrongen om haast te maken met de activering van de Griekse hotspots – locaties waar vluchtelingen aankomen en worden herverdeeld over andere EU-landen. Koenders deed dit in gesprekken met premier Alexis Tsipras en collega minister Nikolaos Kotzias in Athene, in de marge van een internationale conferentie over bedreiging van religieuze minderheden in het Midden-Oosten.
‘Het is van groot belang dat deze hotspots werken, zodat vluchtelingen niet zomaar, vaak anoniem, doorstromen naar de rest van Europa’, stelt Koenders. ‘Ik heb hier met eigen ogen gezien onder welke forse druk Griekenland staat door de grote instroom. Behalve Syriers stranden hier onder meer ook Afghanen en Pakistanen. Alleen een evenwichtige verdeling kan deze druk aan de rand van Europa verminderen. Maar dan moeten de hotspots hier wel goed werken’, zei de minister na zijn bezoek aan Eleonas, een opvanglocatie voor vluchtelingen aan de rand van Athene.
De minister benadrukte in Athene nogmaals dat de Europese Unie haar verantwoordelijkheid moet nemen. ‘Griekenland moet effectiever te werk gaan, maar ook de gehele EU. Europa kan de landen aan de buitengrenzen van Europa, waaronder Griekenland, niet in de kou laten staan. Saamhorigheid is cruciaal om deze crisis het hoofd te bieden’, stelt Koenders.
Koenders sprak ook uitgebreid over het migratieprobleem met de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Griekse Secretaris-Generaal voor Bevolking en Sociale Cohesie Vasileios Papadopoulos. 'De Grieken hebben aangegeven dat zij graag kennis en expertise willen uitwisselen met Nederland op het gebied van migratie. We gaan samen, ook in EU-verband, zoeken naar mogelijkheden om mankracht en kennis te delen’, aldus de minister. Nederland en Griekenland werken al samen om de dagelijkse stroom van meer dan 5000 vluchtelingen goed op te vangen in Griekenland. Zo staat een groep Nederlandse marechaussee met een patrouilleboot de Griekse kustwacht bij op het eiland Chios. 'Dat is een goed voorbeeld waar Nederland bijdraagt aan een oplossing dichterbij de kern van het probleem, de oorsprong', aldus Koenders.
Maar de oplossing voor de migratieproblemen zit niet enkel in opvang; er moeten duurzame oplossingen komen om de grondoorzaken van de vluchtelingencrisis weg te nemen. ‘Ik zie ook hier dat de Europese opvangcapaciteit beperkingen kent. Het is daarom hard nodig dat er een politieke oplossing komt voor de gewelddadige conflicten in het Midden-Oosten. Ook het scheppen van sociaaleconomische perspectieven kan de vluchtelingenstroom terugdringen.
Koenders sprak tijdens het bezoek aan Athene met Tsipras ook over de Griekse economie. ’Ik heb de Grieken te kennen gegeven ook op dat front samenwerking te willen zoeken, want economische groei in Griekenland is ook in ons belang’, aldus minister Koenders.
Koenders sprak maandag op een conferentie over de bedreiging van religieuze minderheden in het Midden-Oosten, zoals van christenen, diverse moslimminderheden en anderen. ‘We moeten er ook voor waken de religieuze spanningen die in het Midden-Oosten spelen, niet te importeren naar de Nederlandse steden en dorpen. Om dit te voorkomen moeten politieke en religieuze leiders met elkaar in gesprek blijven.’