Koenders en Ploumen: ‘Klimaatverandering en veiligheid onlosmakelijk verbonden’

‘Klimaatverandering heeft verregaande invloed op de veiligheid van ons allemaal. We kunnen het ons niet veroorloven om die twee onderwerpen los van elkaar te benaderen’, zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken maandag tijdens de eerste editie van de Planetary Security Conference (2 en 3 november) in het Vredespaleis in Den Haag. Op de jaarlijks terugkerende conferentie spraken meer dan 300 deelnemers uit 75 landen met elkaar over de effecten van klimaatverandering op de wereldwijde veiligheid.

‘Het klimaat van onze planeet verandert snel, en dat heeft zijn weerslag op onze veiligheid. Daarom moeten we in internationaal verband nadenken over de gevolgen van klimaatverandering, en daar ook actie op ondernemen’, aldus Koenders, die maandag het openingswoord van de Planetary Security Conference verzorgde.

Volgens de minister hebben vooral zwakke staten moeite om goed te reageren op grote klimatologische veranderingen, waardoor kwetsbare regio’s verder onder druk komen te staan. ‘Tijdens mijn vorige functie in Mali zag ik al dat armoede vergroot werd door de toenemende droogte in de Sahel. Gebrek aan water leidt tot meer migratie en spanningen tussen bewoners, zodat politieke instabiliteit op de loer ligt.’

In het Vredespaleis spraken ambtenaren, wetenschappers, veiligheidsspecialisten en afgevaardigden van denktanks over het verkleinen van de veiligheidsrisico’s van klimaatverandering. Tijdens de eerste editie van de conferentie kwamen onder meer migratie, droogte, Arctische veiligheid en de gevolgen van zeespiegelstijging voor laaggelegen, verstedelijkte gebieden aan bod.

Koenders: ‘Door waterexperts en diplomaten samen te laten werken en kennis uit te laten wisselen, kunnen we van elkaar leren. Het is goed om dit soort samenwerking tussen verschillende disciplines te stimuleren, het leidt tot nieuwe oplossingen voor toekomstige problemen rond klimaatverandering.

Ook minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zal spreken op de Planetary Security Conference. Op dinsdag sluit zij de conferentie af als deelnemer aan een panel over de toekomst van Planetary Security, met specialisten van onder andere de Wereldbank en denktanks.

In december neemt Nederland ook deel aan de VN-conferentie COP21 in Parijs, waar een nieuw internationaal klimaatverdrag moet worden ondertekend. Om afspraken te maken over de praktische uitwerking van dat verdrag organiseert Nederland in mei 2016 de Adaptation Futures conferentie in Rotterdam.

‘Klimaatverandering moet een topprioriteit zijn voor de internationale gemeenschap. Nederland speelt hierbij graag een voortrekkersrol, omdat wij vanwege onze lage ligging bij uitstek onze voeten droog moeten houden’, zegt Koenders. ‘Daarnaast hebben we veel kennis in huis, die we graag delen met de rest van de wereld.