Nederland, Slowakije en Malta bereiden zich voor op EU voorzitterschap

Vandaag brachten de Slowaakse en Maltese collega’s van minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) een bezoek aan Den Haag om over het naderende EU voorzitterschap te praten. De Slowaakse minister van Justitie, Tomáš Borec, en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Marián Saloň, en de Maltese ministers van Justitie, Owen Bonnici, en Binnenlandse Zaken, Carmelo Abela en hun Nederlandse collega's onderstreepten het belang van samenwerking op het terrein van migratie, terrorismebestrijding en grensoverschrijdende criminaliteit als mensensmokkel en mensenhandel.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VenJ), de Slowaakse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Marián Saloň, de Maltese minister van Binnenlandse Zaken, Carmelo Abela, de Maltese minister van Justitie, Owen Bonnici, minister Ard van der Steur (VenJ) en de Slowaakse minister van Justitie, Tomáš Borec

Beeld: Jeroen Poortvliet

Nederland is van 1 januari een halfjaar lang voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Na Nederland zijn Slowakije en Malta voorzitter. Samen vormen zij een voorzitterstrio. Nederland, Slowakije en Malta werken samen aan een gezamenlijk voorzitterschapsprogramma. Dit programma zal 18 maanden lang de leidraad vormen van het voorzitterschap en moet zorgen voor continuïteit in het beleid van de Raad van de Europese Unie.

Europese samenwerking

Het belangrijkste onderwerp op de agenda blijft migratie. Voor de drie landen is een belangrijke rol weggelegd om de migratie-agenda verder uit te voeren. Zo moet er een akkoord worden bereikt over een permanente verdelingsmechanisme voor asielaanvragen, een Europese lijst met veilige landen en verbetering van de bewaking van de Europese buitengrenzen. Speciale aandacht gaat uit naar terugkeer, de aanpak van mensensmokkel en het slimme-grenzen-pakket dat het voor zakenreizigers en toeristen makkelijker moet maken om de grenzen te passeren en moeilijker voor mensen die geen verblijfsrecht hebben in de EU.

Ook zijn de drie landen het eens dat samenwerking om terrorisme te bestrijden hoog op de agenda moet blijven staan. Ook het bevorderen van cyberveiligheid en de bestrijding van cybercriminaliteit zijn bij uitstek onderwerpen die vragen om een gezamenlijke oplossing. Nederland zet zich in om dit onderwerp hoog op de Europese agenda te plaatsen. Dit onderwerp zal dan ook een van de onderwerpen zijn waar lidstaten tijdens de informele JBZ raad op 25 en 26 januari in Amsterdam over zullen praten. Ook zullen er stappen worden gezet om de samenwerking grensoverschrijdende problemen als mensenhandel in de vorm van arbeidsuitbuiting verder te verbeteren.

Ten slotte streven Nederland, Slowakije en Malta ernaar samen met de huidige voorzitter, Luxemburg, ernaar om dynamischere, politiekere discussies te voeren. Dit willen zij onder meer doen door te stimuleren dat lidstaten tijdens bijeenkomsten niet beurt voor beurt enkele minuten het eigen standpunt te verkondigen, zonder op elkaar te reageren, maar een echt debat ontstaat.

Voorbereiding van het voorzitterschap

Het bezoek maakt onderdeel uit van de voorbereiding van het voorzitterschap. Eerder brachten Minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff al bezoeken aan België, Duitsland, Frankrijk, de huidige voorzitter Luxemburg, Malta, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Woensdag brengt staatssecretaris Dijkhoff een bezoek aan zijn Duitse collega en donderdag komt Eurocommissaris Avramopoulos voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap op bezoek. Later dit jaar zullen er nog bezoeken worden gebracht aan Bulgarije en Italië.

Als voorzitter zal Nederland niet alleen intensief samenwerken met andere lidstaten, maar zeker ook met het Nederlandse en het Europese parlement. De bewindslieden brachten al bezoeken aan het Europees Parlement in Brussel en in Straatsburg.