Minister-president Rutte en minister Koenders bij migratietop in Valletta

Minister-president Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken zijn woensdag 11 en donderdag 12 november 2015 aanwezig bij de top over migratie in Valletta. Tijdens deze top spreken leiders van de Europese Unie en van Afrikaanse landen over een gezamenlijke aanpak van de migratiestromen vanuit Afrika.

De inzet van Nederland is gericht op beperking van de asielstroom naar Europa door het wegnemen van de oorzaken. Vluchtelingen moet in de eigen regio perspectief worden geboden, bijvoorbeeld door het versterken van opvangcapaciteit in de regio en de aanpak van jeugdwerkloosheid. Ook moeten mensensmokkelaars worden aangepakt en dient er meer werk te worden gemaakt van terugkeer van mensen die niet voor een vluchtelingenstatus in aanmerking komen. Dit vraagt om sterke samenwerking tussen Europa en Afrikaanse landen.

Aansluitend aan de top is minister-president Rutte donderdag aanwezig bij een informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie waar gesproken wordt over de recente ontwikkelingen rond migratie.