Toespraak minister Van der Steur naar aanleiding van aanslagen in Parijs

Toespraak minister Van der Steur (VenJ) naar aanleiding van aanslagen in Parijs in de Essalam Moskee in Rotterdam op 16 november 2015.

Dames en heren,

De terreuraanslagen die we zagen in Parijs, waren een aanslag op onze manier van leven. Op alles waar we voor staan. Een leven in vrijheid, met het recht te denken, geloven en zeggen wat we willen.

Mensen die genoten van hun vrije tijd in een voetbalstadion, een café of een concertzaal, werden het slachtoffer van kil, laf en barbaars geweld. Wij leven allemaal mee met de nabestaanden van de slachtoffers, de gewonden en het Franse volk. Ik vind het daarom belangrijk dat we hier vanavond met elkaar samen zijn.

In Rotterdam. Een stad verenigd in één overtuiging. De overtuiging dat menselijkheid sterker is dan haat. Dat menselijkheid sterker is dan extremisme. En dat menselijkheid sterker is dan geweld.

Wat kunnen we doen tegen deze terreur?

Voor alles geldt: leef uw leven. Laat u niet intimideren. Pak de metro, ga uit eten, luister naar muziek, juich voor Feijenoord. De overheid doet wat de overheid kan doen.

Maar de Nederlandse samenleving beschermen tegen haat, extremisme en geweld, dat kan de overheid niet alleen. Daar zijn alle Nederlanders voor nodig. Daar bent u voor nodig. We moeten – met elkaar – onze vrijheid koesteren.

Vrijheid vraagt van ons ook dat we accepteren dat mensen andere keuzes maken. Als mensen iets zeggen, iets doen of ergens in geloven, dat wij eigenlijk afkeuren. Maar het is precies die verdraagzaamheid, die terroristen niet kunnen verdragen.In hun fanatisme is geen ruimte voor een verschil van mening. Voor een andere levenswijze. Of voor een ander geloof.

Dames en heren,

De komende dagen, weken en maanden zal er veel over deze aanslagen worden gesproken. Over de daders, hun achtergrond, en ja, ook over hun geloof. Soms zal de vinger beschuldigend worden geheven naar het geloof dat voor velen van u juist erg veel betekent. Dat is pijnlijk. Maar als dit gebeurt, denk dan aan vanavond. Aan het positieve signaal dat u hier afgeeft. En aan de belangrijke bijdrage die u levert om Nederland veilig te houden.

Samen koesteren en beschermen wij de vrijheid, de menselijkheid en onze democratie.

Dank u wel.